Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | 01.03.2024 року набув чинності ДСТУ 2732:2023 «Діловодство й архівна справа»
AA

01.03.2024 року набув чинності ДСТУ 2732:2023 «Діловодство й архівна справа»

Зверніть увагу, що 01 березня 2024 року набув чинності національний стандарт ДСТУ 2732:2023 «Діловодство й архівна справа. Терміни та визначення понять», розробниками якого є Український науково-дослідний інститут архівної справи та документознавства та Технічний комітет стандартизації «Інформація і документація» (ТК 144). 

Цей стандарт прийнято відповідно до наказу Національного органу стандартизації (ДП «УкрНДНЦ») від 25.05.2023 р. № 121  на заміну ДСТУ 2732:2004, який скасовано з 01 березня 2024 року. 

Стандарт установлює терміни та визначення основних понять, що їх застосовують у сфері діловодства й архівної справи. 

Терміни, установлені цим стандартом, рекомендовано вживати в усіх видах нормативних документів, що стосуються діловодства та архівної справи, у роботах зі стандартизування, у науковій, навчально-методичній і публіцистичній літературі. 

ДСТУ застосовують у роботі державних органів, органів місцевого самоврядування, установ, підприємств, організацій, будь-яких інших юридичних осіб незалежно від організаційно-правової форми та форми власності, а також технічних комітетів зі стандартизації. 

Офіційне видання нового ДСТУ можна придбати лише у національного органу стандартизації (ДП «УкрНДНЦ»). 

Про це повідомив Український науково-дослідний інститут архівної справи та документознавства. 


Внесені зміни до Переліку типових документів

З ініціативи Державної архівної служби України продовжують вноситися зміни до нормативно‑правових актів, які мають на меті покращити ведення діловодства державними та приватними установами.

Наказом Міністерства юстиції України від 4 січня 2024 року №40/5 були внесені зміни до наказу міністерства від 12 квітня 2012 року № 578/5 «Про затвердження Переліку типових документів, що створюються під час діяльності державних органів та органів місцевого самоврядування, інших установ, підприємств та організацій із зазначенням строків зберігання документів». Зміни внесені з метою приведення нормативно-правового акта у відповідність до Конвенції про права осіб з інвалідністю, Цивільного, Земельного та Податкового кодексів України, законів України «Про офіційну статистику» та «Про електронні довірчі послуги».

Зміни до Переліку типових документів переважно стосуються зберігання документів, пов’язаних із фінансовою звітністю та обчисленням і сплатою обов’язкових платежів. Також до Переліку внесені терміни  «КЕП – кваліфікований електронний підпис» та «КСЗІ – комплексна система захисту інформації».

Наказ набирає чинності з дня, наступного за днем його офіційного опублікування.