Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Університетські хроніки

25.10.2024
КЗ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соцпослуг) Южноукраїнської міської ТГ»

Ландшафтна арт-терапія. "Творче сміття". У нашому житті ми звертаємо увагу на чистоту зовнішнього простору – прибираємо, стираємо, пилососимо, виносимо сміття. І часто забуваємо, що всередині у нас теж накопичується сміття – ментальне. Це наші негативні емоції, переконання, словомішалка, шкідливі звички, залежності. Коли сміття в голові стає надто багато, наша психіка не здатна з цим швидко розібратися, вона перенапружується. І нам все важче заповнити внутрішній простір чимось хорошим - бо там немає місця - наше внутрішнє відро для сміття переповнене.

Для того, щоб завантажити в мозок позитивні думки, відчути позитивні емоції та почуття, спочатку потрібно зробити детокс – очистити свідомість від сміття.

Це ми робили на заняттях університету третього віку.

Працювали зі сміттям - створювали з підручних матеріалів композицію, що втілює внутрішнє сміття - те, що вже віджило, з чим настав час попрощатися - асоціюючи з деталями композиції. Дуже важливо не викидати душевне сміття, а утилізувати його - у процесі усвідомлюючи, що саме заважає, що вже не працює, чого пора позбутися - щоб звільнити простір для потрібного, важливого.

Після створення інсталяції студентки відчули полегшення, усвідомили, з якими аспектами час попрощатися, що необхідно структурувати та впорядкувати. А символічне викидання сміття стало визволенням. Очищення від сміття - важлива частина лікування, за яким слідує наповнення ресурсами.

Під час підбиття підсумків заняття, коли студентки ділилися своїми відчуттями, емоціями під час створення творчої роботи, багато хто побачив, почув для себе щось важливе, що відгукнулося.

Так відбувається зцілення один одним - це дуже зворушливий груповий процес, коли відчувається єдність, причетність, ми розуміємо, що не одні, що є ті, хто відчуває, думає також, це об'єднує, дає сили та підтримку.