Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Сезонний афективний розлад

17.10.2024
Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Осіння депресія – це не вигадка. Вам дійсно може бути погано і тужливо. Але це необов’язково означає, що потрібно терміново бігти до психіатра. Водночас, можливо, варто звернутися до іншого лікаря. І ось чому.

Якщо ви щоосені починаєте поступово втрачати енергію та смак до життя – ви можете належати до людей із САР. Деякі люди можуть мати не осінню, а літню депресію. Вона починається навесні, коли день поступово довшає, а закінчується наприкінці літа, коли дні стають похмурішими та коротшими.

Симптоми  осіннього розладу:

  • відчуття млявості або занепад сил;
  • підвищена сонливість;
  • зміна харчової поведінки (найчастіше переїдання, особливо вуглеводи);
  • збільшення ваги;
  • тривожність, посилення страхів;
  • апатія, безсилля, відмова від активності.

Якщо кілька сезонів поспіль восени чи навесні людина переживає подібні симптоми – це привід звернутися до лікаря по фахову допомогу. Адже ідеться не про лінь чи перевтому, а про психічне порушення. Якщо його не лікувати, можна отримати низку незручностей у житті – від проблем на роботі до соціального відсторонення та зловживання психотропними речовинами.

Чому виникає сезонний афективний розлад

Науковці досі не дійшли однозначного висновку щодо причин САР. Імовірно, йдеться про збої у біологічному годиннику людини, які спричиняють дисбаланс рівнів нейромедіаторів мелатоніну та серотоніну. Біологічний годинник у мозку людини реагує на кількість світла, яке потрапляє нам в очі. За допомогою цього годинника відбувається керування роботою більшості процесів в організмі, також і корегування рівня мелатоніну, який відповідає за регуляцію сну та настрою. Тобто якщо сонячного світла багато, більшість людей почуваються бадьорими та щасливими, а якщо мало – сонливими та пригніченими. Але люди з САР різко реагують на зміну рівнів мелатоніну і серотоніну, почуваючись розбитими і млявими восени, або перезбудженими настільки, що не можуть спати і концентруватися на повсякденних рутинних справах улітку.

Як лікують САР

Терапія різниться залежно від ступеня тяжкості стану. Лікар може спочатку довго спостерігати за пацієнтом, аби впевнитися в тому, що це дійсно САР, а не перевтома чи інший вид ментального розладу. Якщо в людини є інші психічні захворювання чи біполярний афективний розлад, пацієнтові виписують антидепресанти.

У легших випадках осіннього САР застосовують світлову терапію. Вона популярна у віддалених від екватора країнах Північної півкулі.

Людина перебуває біля джерела світла, яке приблизно в 20 разів яскравіше від звичайної лампочки розжарювання. Починають терапію з одноразових щоденних сеансів тривалістю 10 – 15 хвилин. Деякі пацієнти одужують після кількох сеансів світлової терапії, а деяким треба більше часу. Їхнє перебування у світловому боксі можуть подовжити до 30 – 45 хвилин, а у складних випадках лікар може запропонувати два сеанси терапії на добу – зранку та ввечері. Річ у тім, що яскраве світло допомагає налагодити роботу біологічного годинника людини. Як наслідок, відновлюється баланс нейромедіаторів серотоніну і мелатоніну, і хворий знову почувається бадьорим.

Навіть якщо пацієнт реагує добре, і його стан швидко поліпшується, лікар може порадити системно продовжувати сеанси терапії до весни. Протипоказаннями до застосування світлотерапії є біполярний розлад та занадто чутлива до світла шкіра. У таких випадках САР лікують медикаментозно. Лікар призначає препарати індивідуально, ураховуючи стан хворого та регулярність прояву симптомів САР.

Профілактика осінньої депресії

  • Більше часу проводьте на вулиці, навіть у похмурі дні.
  • Якщо надворі мокро і холодно, максимально повідкривайте штори та сядьте працювати біля вікна.
  • У похмурі дні вмикайте яскраві лампи, але не забувайте вимикати їх ближче до вечора, щоб не порушувати сон.

Джерело: https://ohoronapraci.kiev.ua/article/news/sezonnij-afektivnij-rozlad