Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

В ІЦ «Імпульс» ПАЕС стартував цикл інформаційно-просвітницьких заходів для дітей

14.10.2024
Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

8 жовтня у рамках проєкту «Nuclear Education» в інформаційному центрі «Імпульс» Південноукраїнської АЕС стартував цикл інформаційно-просвітницьких заходів для дітей. Цього навчального року першими відвідувачами стали 22 учні міських ліцеїв №3 і №5.

Проєкт «Nuclear Education» був започаткований 2017 року працівниками управління інформації та громадських зв’язків Південноукраїнської АЕС. Його мета - ознайомити учнів навчальних закладів з роботою Південноукраїнського енергокомплексу, зорієнтувати їх у виборі майбутньої професії, якщо вони планують пов’язати свою долю з енергетикою. Раніше учасники проєкту мали змогу побувати безпосередньо на об’єктах енергокомплексу та поспілкуватися з фахівцями. Програма заходу передбачала відвідання Ташлицької ГАЕС, Олександрівської ГЕС, метеостанції «Озерна», лабораторії зовнішньої дозиметрії, повномасштабного тренажера. Під час воєнного стану промислові об’єкти, на жаль, закриті для візитів. Однак проєкт «Nuclear Education» продовжує знайомити молоде покоління з атомною енергетикою. Екскурсії проводяться в інформаційному центрі «Імпульс», а завдяки 3D окулярам є можливість віртуально побувати там, куди наразі екскурсантам потрапити неможливо.

Цього разу відвідувачі прослухали лекцію про роботу Південноукраїнського енергокомплексу, ознайомилися з макетами основного обладнання, переглянули відеоматеріали та отримали відповіді на всі запитання. Були уважними та активними, адже у листопаді вони братимуть участь в інтелектуальному турнірі «Розберемо на атоми», де необхідно буде продемонструвати свою обізнаність у сфері енергетики, поінформованість про роботу об’єктів Південноукраїнського енергокомплексу, розуміння фізичних процесів. Оцінювати знання учасників буде журі, до складу якого увійдуть фахівці ПАЕС.

Дмитро, учень ліцею №3 дізнався про захід від своїх друзів, які раніше брали участь у проєкті: «Мені казали, що тут доступно і цікаво проводять лекції, тож я теж виріши послухати. Дізнався багато нового, наприклад, про роль Ташлицької ГАЕС. Навіть не уявляв, що вона настільки важлива. Сподіваюсь, що на турнірі зможу показати свої знання та весело провести час», – говорить юний відвідувач інформцентру.

Усі учасники та переможці інтелектуального турніру отримають сувенірну продукцію з логотипами Південноукраїнської АЕС й, відповідно зайнятому місцю - грошову винагороду. Крім того, з багажем отриманих знань старшокласники зможуть спробувати свої сили в розробці та публічному захисті дослідницьких проєктів. Цей захід проводиться за підтримки Українського ядерного товариства та фахівців ПАЕС. Найкращі роботи будуть рекомендовані для подальшої участі у Всеукраїнському конкурсі рефератів «Ядерна енергія і світ».

«Наш проєкт інформує про важливість ядерної енергетики та зацікавлює молодь у виборі пов’язаної з нею професії. Ми пояснюємо старшокласникам, що АЕС укладає тристоронні договори із студентами та закладами вищої освіти. Це дає можливість студентам проходити практику безпосередньо на підприємстві, дізнатись від спеціалістів про нюанси обраної професії та продемонструвати свій потенціал. Загалом такі заходи спонукають учнів стати енергетиками», – повідомила фахівчиня зі зв’язків з громадськістю ПАЕС Світлана Дідик.