Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Як підготуватися до блекауту: корисні поради

30.09.2024
Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Іноземне слово «блекаут» у наш час, на жаль, стало добре знайомим навіть пенсіонерам та людям, які не знають англійської мови. Це той тип аварійного припинення електропостачання, який може статися будь-коли та мати непередбачувану тривалість. У мирний час блекаути можуть бути викликані різними збоями у електромережах, стихійними та природними лихами, технічними проблемами та іншими факторами. Блекаути на те так і називаються, що не обчислюються хвилинами чи годинами: вони здатні тривати до кількох днів, і людям дуже важливо бути готовими до подібних обставин. У даній статті ми наведемо перелік порад про те, як підготуватися до такої події та впоратися з нею, залишившись у порівняно безпечних та комфортних умовах протягом певного часу.

З одного боку, до аварій та надзвичайних ситуацій неможливо бути готовим – на те вони й належать до екстрених подій. З іншого боку, у владі кожного з нас підготувати деякі речі та сформувати домашню «інфраструктуру» таким чином, щоб забезпечити прийнятну атмосферу та не сидіти багато годин поспіль у повній тиші й темряві, а провести час під приємним світлом ощадливого світлодіодного світильника у теплі, зі зв'язком, їжею та водою. Рекомендуємо розпочати з кількох простих кроків.

1. Створіть екстрений набір заздалегідь

У разі блекауту саме екстрений набір речей стає вашим найнадійнішим помічником. Додайте до нього наступні предмети.

Ліхтарик та запасні батарейки. Ліхтарик допоможе вам освітити кімнату, коли більше нічого не залишилося, а запасні батарейки забезпечать безперервну (або щонайменше тривалу) роботу такого підсвічування.

Свічки та сірники. Свічки можуть бути корисними джерелами освітлення, особливо якщо блекаут продовжуватиметься тривалий час. Розпалити вогонь без сірників можна і за допомогою запальнички, але не в усіх вони є в домі на момент збирання екстреного набору. Потім необхідність її купити забудеться, і ви залишитеся зі свічками в руках без джерела відкритого вогню. Зате коробок сірників точно є в кожному будинку, і використовується він явно не кожен день, а тому покласти його до тривожної валізки можна відразу.

Пауербанк або інший портативний зарядний пристрій для мобільного телефону та низьковольтної техніки. За допомогою нього ви зможете заряджати пристрої, щоб залишатися на зв'язку. Ще простіше та зручніше придбати мініатюрний світильник на світлодіодах, який працює від USB.

Радіо на батарейках. Приймач допоможе вам своєчасно отримувати важливі оголошення та інформацію про поточну ситуацію. Якщо він працює не лише від батарейок, а й може живитися від пауербанку – ще краще.

Медикаменти та просте медичне приладдя. У вашому наборі мають бути хоча б основні ліки: від головного болю, від розладу шлунка, жарознижувальні, проти м'язових спазмів, мазь від розтягувань, якісь легкі заспокійливі, спирт, пластир, бинт. Якщо у когось у сім'ї є спеціальні медичні потреби (передусім, мова про інвалідів, діабетиків та астматиків), переконайтеся, що для них теж є запас. Також добре додати до аптечки термометр, пінцет та ножиці.

2. Запасіться продовольством та водою

У разі тривалого блекауту вам та вашій родині може знадобитися достатня кількість продовольства та води. Намагайтеся мати запас їжі, яка не вимагає холодильника для зберігання або приготування, якоїсь термічної обробки перед вживанням. Консервовані продукти, сухі фрукти, горіхи та печиво – чудовий вибір, щоб перечекати блекаут. Також важливо мати достатню кількість питної води на випадок, якщо водопостачання буде відключено через неможливість підтримувати роботу найближчої до вас насосно-компресорної станції. Фахівці рекомендують зробити запаси із розрахунку на кілька днів. Коли мова йде про блекаут взимку, зручно також використовувати одноразовий посуд, щоб не мити його після їжі у крижаній воді з-під крана, а просто викинути.

3. Підтримуйте зв'язок

Під час блекауту важливо зберігати зв'язок не лише по радіо або з екстреними службами, а й із членами сім'ї, друзями та колегами. Вони можуть поділитися корисною інформацією, яку не транслюють офіційними каналами. Для того, щоб завжди залишатися на зв'язку, виконайте низку порад зі списку далі.

У разі вимкнення електрики підтримуйте свій мобільний телефон зарядженим наскільки це можливо. Використовуйте економний режим роботи та вимкніть усі непотрібні програми, щоб максимально продовжити час роботи батареї.

Придбайте пауербанки, щоб у разі потреби заряджати телефон без необхідності у розетці. В ідеалі, кількість таких автономних джерел енергії має бути на одиницю більшою, ніж людей, які перечікують блекаут. Один – для живлення загального освітлення, та по пристрою на кожну людину для забезпечення її потреб. Звісно, усе акумулююче обладнання, яке є у вашому будинку, слід періодично перевіряти та заряджати.

Заздалегідь напам'ять завчіть важливі номери телефонів: окрім екстрених служб потрібно знати контакти найближчих родичів, яких немає поряд, та друзів, щоб швидко зв'язатися з ними у разі потреби. Особливо це важливо, якщо усі ці люди мешкають у одній місцевості чи районі з вами. Вони можуть знати більше або хвилюватись за вас, розуміючи, що ви знаходитесь у небезпечній ситуації. Зв'язатися з тими, хто може турбуватися, краще у перші відрізки часу після початку блекауту, щоб повідомити їм, що все добре.

4. Забезпечте безпеку

Блекаути здатні створювати різні ситуації, які підвищують ризик опинитися у небезпеці. Ось деякі прості рекомендації, як залишитися у безпеці навіть у темряві. Використовуйте ліхтарики, спалахи на телефоні або свічки для освітлення. Це допоможе вам уникнути травм та будь-яких незграбних рухів у темряві. Не розраховуйте на просторову пам'ять навіть у своєму будинку: без належного попереднього тренування вона підводить усіх, коли довкола не видно взагалі жодного об'єкта.

Якщо ви довго використовуєте свічки або інші відкриті джерела вогню, переконайтеся, що вони встановлені на стабільній поверхні та перебувають під наглядом.

Тримайте двері та вікна закритими. Це допоможе вам запобігти можливим зламам або проникненню небажаних відвідувачів. Якщо ви живете у приватному секторі або неблагополучному районі, можливо, слід заздалегідь подбати про встановлення світлодіодного прожектора з невеликим акумулятором, підключеним паралельно до основної монтажної лінії. За умови, що він працюватиме у парі з датчиками руху та присутності, у момент проникнення на вашу територію чужинців, раптова ілюмінація у абсолютній темряві налякає зловмисників так, що вони не захочуть повертатися.

У разі використання свічок, при виході з кімнати або перед сном, переконайтеся, що усі джерела світла повністю погашені. Недотримання цього правила може призвести до загоряння, пожежі та серйозної шкоди здоров'ю, життю та майну людей.

Дотримуйтеся усіх передбачених виробником обладнання запобіжних заходів при використанні генератора електроенергії. Якщо у вас такий генератор є, встановіть його на безпечній відстані від будинку та слідуйте інструкціям щодо його правильної експлуатації. Більше про цю тему ви можете почитати у окремій статті. Чадний газ, що виділяється генератором, є надзвичайно небезпечним для людини, тому переконайтеся, що його викиди не потрапляють до приміщення.

5. Підтримуйте порядок та комфорт

Під час блекауту важливо зберігати порядок та комфорт у будинку. Дамо ще декілька порад.

Організуйте аварійне освітлення. Використовуйте свічки або ліхтарики для створення м'якого підсвічування у кімнатах, де ви проводите більше часу. Це допоможе створити атмосферу спокою та комфорту.

Намагайтеся організовувати свої активності таким чином, щоб вони не вимагали перебування у різних кінцях будинку. Навпаки, обговоріть з усіма домочадцями можливість зібратися у одному приміщенні та освітлювати лише його. Сьогодні в інтернеті можна купити освітлювальні прилади, всередині яких розміщено багато відбивачів, і за освітленістю, що фактично формується, вони будуть порівняні зі звичайною люстрою середнього рівня яскравості.

Збережіть температуру у будинку. Якщо блекаут стався влітку, у спеку, намагайтеся зберегти у приміщеннях прохолоду. Закрийте штори або фіранки на вікнах, щоб знизити пряме сонячне випромінювання. Якщо можливо, відкрийте вікна лише ввечері чи вночі, щоб впустити чисте та свіже повітря. За потреби використовуйте батарейні або ручні механічні вентилятори для створення хоча б мінімальної циркуляції повітря. У зимовий час так само вживайте усіх необхідних заходів, щоб житло не остигало занадто швидко. Тримайте вікна закритими, а готуючи їжу десь на портативній плитці, робіть це у приміщенні з дверима, де можна зберегти тепло. Тут завжди можна буде прийти погрітися тим, хто замерз сильніше за інших.

Якщо у вас є холодильник та морозильна камера, постарайтеся їх тримати закритими, щоб продукти залишалися свіжими якомога довше. Щоб уникнути пошкодження продуктів, не відчиняйте дверцята цих приладів без необхідності.

Підтримуйте гігієну. Переконайтеся, що у вас є як вологі, так і сухі серветки, гель для рук або антисептичний засіб для очищення поверхонь та шкіри. Якщо немає доступу до води з-під крана, підтримувати свіжість допоможе використання сухого шампуню або вологих серветок.

Заключні поради

Знайдіть собі дозвілля, яке не залежить від електрики. Блекаут здатний надати вам можливість провести час із сім'єю чи друзями без використання електроніки. Почитайте у світлий час дня біля вікна, дістаньте настільні ігри, пазли, карти чи лото, просто проведіть час разом із близькими у розмові. Аварійна подія може стати чудовою можливістю для зміцнення взаємовідносин та створення приємних спогадів.

Будьте готові до тривалого блекауту. Специфіка обставин у тому, що аварійні обставини здатні продовжуватися тривалий час. Для того, щоб перечекати кілька днів без електрики, купіть портативну туристичну газову плитку та декілька балончиків у ній. Це дозволить вам готувати навіть за таких умов і годувати дітей теплою їжею. Для того щоб мати непогане освітлення, можна придбати великий автомобільний акумулятор та заживити від нього світлодіодну стрічку. Так ви отримаєте гарну освітленість, яка не йде у жодне порівняння зі світлом ліхтарика. Більш детально почитати про те, як заживити LED-стрічку від акумулятора або зробити освітлення від батарейок ви можете у наших попередніх статтях. Якщо ви маєте достатні фінансові можливості, розгляньте варіант із придбанням генератора електроенергії. Такий пристрій зможе забезпечити вам тимчасове електропостачання для усіх основних потреб, причому на рівні мережевого вольтажу. Однак пам'ятайте, що використання цього агрегату вимагає особливої ​​обережності.

Блекаути можуть бути викликані різними причинами та статися будь-якої секунди навіть у мирний час. Сьогодні ж бути готовими до таких ситуацій та знати, як з ними впоратися, має кожен. Виважена підготовка може допомогти вам зберегти комфорт та безпеку протягом цього неприємного періоду. Створення екстреного набору із запасом продовольства та води, забезпечення зв'язку та умов життєвого комфорту у будинку – важливі та цілком реалізовані речі. Дотримуючись наведених вище порад, ви зможете пережити блекаут з мінімальними незручностями. А якщо вам потрібна допомога із підбором сучасної енергоефективної ЛЕД-продукції, наші консультанти завжди з радістю вас проконсультують.

https://5watt.ua/uk/blog/statti/yak-pidgotuvatisya-do-blekautu-korisni-poradi?srsltid=AfmBOoqnmyL1qQAUdcrDOa27sSPGmGqiwb4ZfRoueYoWFkriqME8GXcp