Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

МАГАТЕ продовжує моніторити безпеку на ПАЕС

24.09.2024
Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

На Південноукраїнській АЕС відбулась чергова, 30-та ротація моніторингової місії МАГАТЕ. Нова команда експертів розпочала роботу 23 вересня і протягом трьох тижнів слідкуватиме за ядерною безпекою та захищеністю на підприємстві.

Генеральний директор ПАЕС Вячеслав Стоянов привітав міжнародних експертів з прибуттям, підкресливши важливість їхньої роботи в умовах, коли країна переживає військові виклики. Очільник підприємства представив українських спеціалістів, які координуватимуть діяльність місії на станції, і побажав усім плідної співпраці. Вячеслав Стоянов наголосив, що під час повітряних тривог міжнародні експерти повинні перебувати в захищених місцях, адже безпека є пріоритетом у цей складний час. 

«Ми дуже вдячні нашим партнерам з МАГАТЕ, тому що завдяки їхній роботі можемо зробити наші об’єкти більш безпечними. На жаль, останнім часом атаки ворога і прольоти у повітрі над об’єктами енергетичної інфраструктури почастішали. Співпраця з міжнародними експертами дозволяє документувати ці порушення і доводити їх до відома керівництва МАГАТЕ та світової спільноти. Ми сподіваємося, що наші заклики будуть почуті й ворожі дії припиняться. Ядерні об'єкти повинні залишатися поза зоною бойових дій», - зауважив генеральний директор. 

Під час зустрічі сторони обговорили результати роботи 29-ї моніторингової місії. Як повідомив керівник попередньої команди, експерти протягом трьох тижнів виконували завдання МАГАТЕ, регулярно інформували про ситуацію на енергокомплексі та інтенсивність атак, вивчали потреби підприємства для надання технічної гуманітарної допомоги. Міжнародні фахівці висловили українським колегам подяку за відкритість та готовність до співпраці.

Чергова ротація моніторингової місії МАГАТЕ — ще один крок до стабільності та безпеки в енергетичному секторі України в умовах сучасних викликів.