Південноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Щодо вмісту трансжирних кислот у харчових продуктах 

21.03.2024
Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області повідомляє про таке.

Трансжири – різновид ненасичених жирів, для яких характерний високий вміст трансізомерів жирних кислот (також звані трансжирні кислоти). Бувають штучного (промислового) та природного походження. Штучні трансізомери жирних кислот утворюються при гідрогенізації (додавання гідрогену (водню)) рослинних олій, що перетворює рідину в тверду форму (тобто олія стає маслом). Робиться це для продовження терміну придатності харчових продуктів, поліпшення смакових якостей, поліпшення зовнішнього вигляду продукту, низька собівартість та відносно нескладне виробництво. Натуральні трансжири зустрічаються в невеликих кількостях в молоці та м'ясі великої рогатої худоби та жуйних тварин (корови, вівці тощо).

Високий рівень споживання трансжирів збільшує ризики розвитку захворювань та патологічних станів:

     - серцево-судинні захворювання: ішемічна хвороба серця (збільшує ризик виникнення хвороби на 21% та збільшує смертність від неї 28%), атеросклероз;

     - гормональні порушення;

     - цукровий діабет 2 типу;

     - ожиріння;

     - онкологічні захворювання;

     - ослаблення імунітету;

     - поява алергічних реакцій;

     - порушення репродуктивної функції;

     - збільшує ризик смерті від будь-якої причини на 34%.

Найбільша кількість трансжирів міститься у маргарині, спредах, кулінарних жирах – тому, звісно, і у всіх виробах з додаванням та використанням цих інгредієнтів. Також часткова гідрогенізація рослинних олій та утворення трансжирів відбувається при сильному нагріванні олій (більш ніж 250°С) або багаторазовому повторному їх нагріванню. До переліку продуктів та страв з вірогідним вмістом великої кількості транс жирів належать:

    - маргарин, спред, масло як «молоковмісний продукт», бутербродні «закуски»;

    - майонез та майонезні соуси;

    - весь фаст-фуд та вулична їжа;

     - снекові вироби, крекери, чипси, сухарики, попкорн, обсмажені горішки;

     - вафлі, пончики, випічка, торти, печиво, цукерки — всі солодощі з додаванням маргарину чи спреду;

     - запаніровані напівфабрикати (рибні палички та нагетси) та напівфабрикати для випічки;

     - сухі суміші для приготування супів, соусів, кремів, млинців, кондитерських виробів, напоїв тощо;

     - перероблене м'ясо – ковбасні вироби, копчене м'ясо;

     - плавлені сирки, солодкі та глазуровані сирки.

Як бачимо, до переліку «шкідливої їжі» відносяться харчові продукти, які ми споживаємо щодня в різній кількості.

Трансжири – це повільні вбивці. Можна харчуватися продуктами з високим вмістом цієї сполуки роками, перш ніж організм покаже негативні наслідки. Проте вони неодмінно будуть, якщо не слідкувати за харчуванням.

Згідно рекомендаціям ВООЗ – необхідно скоротити споживання трансжирних кислот до менше 1% від загальної калорійності раціону (тобто до 1,1 г трансжирів в день на кожну 1000 ккал).

Згідно пунктам 2, 3 розділу V наказу Міністерства охорони здоров’я України від 16.07.2020 № 1613 «Про затвердження Правил додавання вітамінів, мінеральних речовин та деяких інших речовин до харчових продуктів»  передбачено, що в харчових продуктах, що призначені для кінцевого споживача та тих, що призначені для постачання в заклади роздрібної торгівлі, включно електронної торгівлі, вміст трансжирних кислот, які не є трансжирними кислотами, що природно містяться в жирах тваринного походження, не повинен перевищувати 2г на 100г загальної кількості усіх жирів, що містяться в харчовому продукті. Таким чином, на законодавчому рівні обмежено використання трансжирів у харчових продуктах.