Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Щодо обмежень на ввезення в Україну вантажів зі Швеції через реєстрацію грипу птиці

03.07.2023
Вознесенське районне управляння Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області інформує про наступне.

Згідно з офіційною інформацією Всесвітньої організації охорони здоров'я тварин (WОАН) на території Королівства Швеція зареєстровані випадки захворювання на високопатогенний грип птиці.

Розпорядженням Головного державного ветеринарного інспектора України від 29.06.2023 № 24 заборонено ввезення в Україну території Королівства Швеція інкубаційних яєць, птиці, продуктів з неї (за винятком продуктів, що пройшли обробку методом, який гарантує знищення збудника вказаного захворювання відповідно до Вимог).

Грип птиці - висококонтагіозна хвороба, що характеризується явищами септицемії, ураженням органів дихання і травлення.

Збудник хвороби – РНК-геномний вірус, який у диких птахів не викликає масового захворювання та важких симптомів, проте, серед домашньої птиці   може викликати гострий перебіг захворювання та загибель.

Шляхи передачі та розповсюдження:

      1. Мігруючи, перелітні птахи переносять вірус у нові місця.

      2. Хворі, а також перехворілі птахи виділяють вірус із витіканнями з носової і ротової порожнин, фекаліями, яйцем.

      3. Зараження домашньої птиці відбувається у забруднених виділеннями хворої птиці приміщеннях, через гнізда, вигули, при контакті із контамінованими предметами догляду, а також трупами або тушками забитої птиці, незнешкодженими відходами забою, яйцями.

      4 Поширення інфекції серед птахів збільшує ймовірність прямої її передачі людям при безпосередньому контакті з інфікованими (або мертвими) дикими (або свійськими) птахами або через заражену землю та воду.

      5 Мігруючі водоплавні птахи – основне джерело вірусу в природі, вони є резервуаром вірусу та менш чутливі до інфекції.

Клінічні ознаки:

      1. Загальні для всіх видів птахів: відмова від корму і води; підвищення температури тіла; пригнічення; порушення координації рухів, парези, паралічі; риніт; кон’юнктивіт.

      2. У курей: ціаноз шкірних покривів (зміна кольору гребеня, борідок і кінцівок); набряк підклювного простору; підшкірні геморагії (крововилив) на кінцівках; діарея; зниження виробництва яєць; кашель і чхання.

      3. У водоплавних птахів: нервові явища (викривлення шиї, відсутність реакції на зовнішній подразник, кругові рухи); помутніння рогівки; сліпота.

Алгоритм дій власників птиці при виявлені ознак захворювання: при ознаках захворювання чи незвичній поведінці птиці, у випадку масової загибелі, необхідно терміново сповістити територіальний орган Держпродспоживслужби або лікаря ветеринарної медицини, який обслуговує ваш населений пункт.

Для профілактики інфекційних захворювань птиці необхідно:

- здійснювати купівлю-продаж птиці в місцях санкціонованої торгівлі тільки за наявності ветеринарних супровідних документів;

- з метою проведення необхідних профілактичних заходів, інформувати державну ветеринарну службу про наявність птиці;

- на вимогу спеціалістів ветеринарної медицини надавати домашню птицю для проведення клінічного огляду;

- дотримуватись режиму закритого типу (не допускати вигулу домашньої птиці поза межами дворової території);

 - утримувати птахів різних видів окремо;

- виключити можливість контакту домашньої птиці з дикою, особливо водоплавною, і синантропними птахами;

- не допускати сторонніх осіб в місця утримання домашньої птиці;

- проводити термічну обробку кормів перед згодовуванням;

- забій домашньої птиці, призначеної для реалізації в торгівлі, здійснювати на спеціалізованих підприємствах;

- проводити ретельне очищення та дезінфекцію всіх приміщень і території утримання птиці;

- проводити знезараження посліду та підстилки шляхом спалювання або біотермічним методом;

 - дотримуватися правил особистої гігієни при догляді за птицею (змінювати одяг та взуття, мити руки з милом, патрати в рукавичках);

- для специфічної профілактики використовують атенуйовані або інактивовані вакцини.