В останні дні липня цього року в м. Южноукраїнськ та на території Вознесенського району в цілому почала зростати захворюваність на гострі кишкові інфекції та сальмонельоз. За результатами епідеміологічних розслідувань , які проводили спеціалісти Вознесенського РВ встановлено, що основними причинами захворювань є вживання в їжу сирих або недостатньо термічно оброблених яєць та м’ясо птиці, не миті фрукти і нехтування елементарними правилами особистої гігієни.
Першими симптоми гострих кишкових інфекцій є слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота й діарея. У разі їх виявлення необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Відсутність своєчасного лікування може призвести до серйозних ускладнень особливо у дітей та людей похилого віку. Самолікування небезпечне для здоров’я.
Щоб уберегтися від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій, дотримуйтесь 6 правил :
1. Підтримуйте чистоту. Перед приготуванням будь-якої страви необхідно мити руки з милом. Чистим має бути посуд та інше кухонне приладдя, що використовується під час приготування страви.
2. Відокремлюйте сиру їжу від готової. Бактерії, які часто стають причиною ГКІ, полюбляють «жити» в сирому м’ясі та морепродуктах. Пам’ятайте про це! Користуйтесь для обробки сирих продуктів окремими ножами й обробними дошками та ретельно мийте руки. Щоб уникнути контакту між сирими й готовими продуктами, зберігайте їх у закритому посуді чи контейнерах.
3. Ретельно готуйте їжу. Їжа стає безпечною, коли під час приготування температура всередині страви стає достатньо високою, аби знищити мікробів. Молоко необхідно кип’ятити. Яйця, м’ясо, рибу та морепродукти слід ретельно піддавати термічній обробці.
4. Зберігайте їжу при безпечній температурі. Не довше, ніж через 2 години після приготування, помістіть їжу в холодильник або заморозьте її. Не кладіть гарячу їжу в холодильник — зачекайте, поки з неї перестане підніматися пара. Щоб охолодити їжу швидше, можна поділити її на маленькі порції. Температура холодильника повинна бути +4°C чи нижче, а морозильної камери — нижче -15°C.
5. Не розморожуйте продукти за кімнатної температури та у воді, оскільки мікроорганізми починають швидко розмножуватися в тих частинах продукту, які досягли кімнатної температури. Це необхідно робити повільно в холодильній камері та слідкувати, щоби тала рідина не забруднила інші продукти.
6. Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти. Для приготування страв використовуйте чисту питну або доочищену воду. Обирайте свіжі та не зіпсовані продукти, слідкуйте за терміном придатності при їх купівлі. Ретельно мийте овочі та фрукти, особливо якщо подаватимете їх до столу сирими. Не використовуйте продукти, у яких закінчився термін придатності.
Простіше запобігти захворюванням, ніж потім довго і складно їх лікувати.