Арбузинське управляння Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області керуючись рекомендаціями МОЗ України, пропонує керівникам підприємств, громадських закладів, об’єктів торгівлі, громадського харчування, підприємств громадського транспорту вжити попереджувальні заходи з організації роботи щодо недопущення виникнення та розповсюдження коронавірусної інфекції (COVID-19).
Отже, рекомендації від Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області:
- проведіть роз’яснювальну роботу з персоналом щодо індивідуальних заходів профілактики та реагування на виявлення симптомів серед працівників;
- роздрукуйте та/або оновіть інформаційні постери та нагадування персоналу про важливість та техніку миття рук та/або обробку рук спиртовмісними антисептиками (додаються);
- не допускайте працівників, які мають ознаки респіраторних захворювань до роботи та обслуговування громадян;
- забезпечте та контролюйте наявність рідкого мила, одноразових паперових рушників, спиртовмісних антисептичних засобів на робочих місцях персоналу, а також в залах очікування, фойє та зонах обслуговування відвідувачів;
- за можливості забезпечте наявність спиртових антисептиків або диспенсерів для обробки рук з антисептиком;
- неухильно дотримуватися правил респіраторної гігієни. При відсутності маски необхідно прикривати рот і ніс хусткою або згином ліктя при кашлі та чханні з подальшою гігієнічною обробкою рук спиртовмісним засобом або милом з водою;
- забезпечте наявність засобів індивідуального захисту (ЗІЗ) для кожного працівника, який працює в зонах контакту з відвідувачами з розрахунку 1 медична маска на 3 години роботи на особу та 1 спиртовий антисептик (100 мл) на 1 особу на зміну (до 12 годин), проведіть відповідне навчання з використання та знешкодження відпрацьованих масок, серветок та встановіть відповідний контроль над дотриманням правил;
- у разі використання маски, не доторкатися і не поправляти передню частину маски; в разі дотику до передньої частини маски – виконати гігієнічну обробку рук спиртовмісних засобом або милом з водою; в разі, якщо маска намокла або забруднилася виділеннями – негайно змінити її;
- не розповсюджуйте або мінімізуйте кількість роздаткових матеріалів (журналів, брошур, рекламної інформації);
- оновіть контактну інформацію про заклади охорони здоров’я, які надають медичну допомогу хворим на інфекційні хвороби, використовуйте її в роботі та поширте серед працівників;
- забезпечте вологе прибирання приміщень з використанням миючих (протягом робочого дня) та дезінфікуючих (в кінці зміни) засобів,
- забезпечте провітрювання робочих кімнат, залів, фойє, зон обслуговування тощо не рідше, ніж кожні 3 години та після закінчення зміни;
- забезпечте проведення обробки поверхонь, місць контакту рук відвідувачів (ручки дверей, місця сидіння, поверхні столів, раковин, інформаційних стойок тощо) спиртовмісними дезінфекційними засобами з мінімальним терміном експозиції відповідно до інструкції;
- забезпечте збір використаних персоналом засобів індивідуального захисту та використаного персоналом/відвідувачами одноразових хустинок та одноразового посуду в пластикові пакети, що закриваються;
- забезпечте знезараження (дезінфекцію) зібраних матеріалів перед знешкодженням протягом або в кінці зміни та/або по завершенні зміни.