Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Щодо випадку АЧС у Врадіївському районі Миколаївської області

01.02.2021
Арбузинське міжрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Арбузинське міжрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області повідомляємо про те, що відповідно до звіту Випробувальної лабораторії Миколаївської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби від 27.01.2021 № 000188 п.м./21 в 2 пробах від патологічного (біологічного) матеріалу свиней (селезінка, лімфатичні вузли) від загиблих тварин, знайдених на сміттєзвалищі смт Врадіївка, Врадіївського району виявлено ДНК вірусу африканської чуми свиней.

Нагадуємо, що одним із головних заходів з профілактики та попередження занесення збудника АЧС є дотримання вимог закритого режиму роботи господарства, саме:

- огородження території виробничої зони суцільною огорожею по всьому периметру, що унеможливить проникнення диких та безпритульних тварин;

 - заборона відвідування господарства сторонніх осіб, а також в’їзду транспортних засобів, не пов’язаних з обслуговуванням;

 - облаштування постійно діючого дезінфекційного бар’єру (дезінфекційного блоку) для руху транспорту, ветсанпропускнику для входу до виробничої зони господарства та оснащення дезкилимками/дезванночками ізольованих приміщень (секцій), складів комбікормів, кормокухонь, ветеринарно-санітарних об’єктів;

- проведення дезінфекції, дезінсекції та дератизації приміщень, обладнання та інвентарю; використання виключно внутрішньогосподарського транспорту та запровадження розділу транспортних шляхів на території господарства на «чисті» (підвезення кормів, тварин) та «брудні» (вивезення гною, загиблих тварин, відходів забою) з метою уникнення їх перетинання;

- контроль обслуговуючого персоналу (реєстрація всіх візитів та зведення їх до мінімуму, профілактичні медичні огляди) та забезпечення подвійним комплектом спецодягу та взуття з його централізованим знезараженням та пранням; - вжиття заходів щодо унеможливлення контактування працівників господарства з домашніми та (або) дикими свинями;

- заборона занесення продуктів тваринного походження на територію виробничої зони господарства;

- своєчасне застосування профілактичних ветеринарно-санітарних заходів щодо здоров’я тварин;

 - утримання свиней виключно у закритих приміщеннях, не допускаючи їх вигулу та контакту з іншими тваринами;

- використання у господарстві знезаражених кормів та кормових добавок для годівлі свиней, що підтверджується фактично чи документально;

- забезпечення вивозу трупів і боєнських відходів для утилізації/видалення спецавтотранспортом, який регулярно піддають дезінфекції.

Щоб вберегти свиней від АЧС в індивідуальних господарствах населення власникам тварин необхідно:

- утримувати свиней в закритих, надійно ізольованих приміщеннях;

- не використовувати для напування тварин воду з річок, інших водойм з повільною течією, що протікають через лісові масиви, в яких є дикі кабани; не використовувати харчові відходи для годівлі тварин;

- не допускати вигулу свиней та їх контакт з іншими тваринами, чи сторонніми людьми;

- проводити щоденний клінічний огляд тварин з метою виявлення можливого захворювання;

- регулярно здійснювати очистку приміщень у яких утримуються свині;

- обслуговування тварин проводити лише у окремому змінному одязі, при цьому використовувати засоби догляду, інвентар закріплений за кожним приміщенням;

- постійно вести боротьбу з гризунами; - забій тварин проводити лише після передзабійного клінічного огляду спеціалістом державної служби ветеринарної медицини;

- не допускати відвідування господарств, тваринницьких приміщень сторонніми особами;

- не купувати тварин у невстановлених для цього місцях, без супровідних ветеринарних документів, що підтверджують їх здоров’я та епізоотичне благополуччя територій їх походження;

- не купувати м’ясні продукти в невстановлених для цього місцях, та на стихійних ринках;

- періодично проводити дезінфекцію приміщень, в яких утримуються свині; трупи тварин, побічні продукти їх життєдіяльності, продукти забою та переробки непридатні для споживання людиною утилізувати згідно чинного законодавства;

- не переробляти трупи свиней, та/або туші вимушено забитих свиней; реалізовувати продукти забою лише після проведення ветеринарно-санітарної експертизи.

Крім того, необхідно виконувати вимоги державних ветеринарних інспекторів та ветеринарних лікарів щодо здійснення протиепізоотичних заходів та заходів карантину тварин.

Перед переміщенням тварин обов’язково отримати від державного ветеринарного інспектора дозвіл на їх переміщення.

У разі раптової загибелі тварин, підозри на захворювання або виявлення хвороби, або поведінку тварин, яка їм невластива, негайно інформувати державного ветеринарного інспектора, ветеринарного лікаря або посадових осіб державних органів ветеринарної медицини про такі випадки.