Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Профілактика гострих кишкових інфекцій та отруєнь в період літнього  відпочинку

29.07.2019
Южноукраїнський міськрайонний відділ лабораторних досліджень

Щорічно в Україні реєструються інфекційні кишкові захворювання, які пов’язані з харчуванням в період літнього відпочинку (поодинокі, групові захворювання, спалахи). Причиною виникнення захворювань може стати недодержання санітарних вимог підприємцями, організаціями при організації харчування, водопостачання, видалення сміття, тощо.

В окремих випадках в зараженні винні самі  відпочиваючи:  -  придбання продуктів (частіше морепродуктів та ласощів) у приватних осіб на ринках, пляжах, в невстановлених місцях, - недотримання правил збереження продуктів, що швидко псуються, - недотримання правил особистої гігієни, - недодержання правил при купанні, при використання води для миття, тощо.  У липні цього року в місті у результаті таких порушень у період відпочинку захворіло 5 чоловік.  

Що потрібно знати для того, щоби знизити ризик зараження в період літнього відпочинку:

  • Не купувати в неустановлених місцях (особливо на пляжах)  виготовлених у домашніх умовах морепродуктів, раків, солоної, в`яленої, копченої риби,  солодких виробів, напоїв, тощо.
  • Не брати з собою на пляж, інші місця відпочинку продукти, що швидко псуються - вже через годину находження без холодильнику мікроби в них розмножуються в десятки разів.
  • Зберігати продукти, що швидко псуються, в місці проживання тільки у холодильнику.
  • Овочі, фрукти, ягоди, кавуни, дині  необхідно покупати свіжими, не в’ялими, у місцях дозволеної торгівлі. Не рекомендується покупати продукти, що продаються вдовж трас, доріг. Перед вживанням їх необхідно ретельно помити питною водою.
  • Не пити сиру воду з мереж водопостачання, з колодязів, каптажів,  тощо у місцях відпочинку.
  • Не вживати продуктів з сумлінною якістю, з вичерпаним терміном реалізації, тощо
  •  Купувати продукти бажано у магазинах при наявності в них працюючого холодильного обладнання, кондиціонерів, тощо.
  • Перед прийманням їжі обов’язково помити руки з милом або обробити вологою (бажано з дезінфектантом) серветкою. 
  • Необхідно берегти харчові продукти, напої від мух.
  • Необхідно наглядати за дітьми при купанні на мілководді, щоб вода не потрапляла їм в рот.
  • Неможна купатись у брудної воді. Якщо на пляжу встановлено обмеження або заборону купання, необхідно дотримуватись правил, що рекомендуються адміністрацією пляжу.
  • Після приходу з моря, річки  необхідно прийняти душ та ретельно помити руки.