Президент України 04.02.2019 підписав Закон України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» (далі – Закон), розроблений за участю фахівців Держпродспоживслужби та експертів Проекту ЄС «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні». Закон вводиться в дію через 6 місяців після опублікування.
Згідно з Законом інформація про харчовий продукт має бути точною, достовірною, зрозумілою для споживача, не повинна вводити його в оману щодо характеристик, складу, кількості харчового продукту, мінімального терміну придатності або дати «вжити до», країни чи місця походження, способу виробництва. Заборонено приписувати харчовому продукту непритаманні йому властивості або наслідки споживання, припущення за допомогою зовнішнього вигляду продукту, опису або графічних зображень про наявність у харчовому продукті певного компонента або інгредієнта, якщо насправді означений компонент або інгредієнт замінено іншим.
Органом, який контролюватиме виконання операторами ринку дотримання вимог Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів», визначено Держпродспоживслужбу.
Законом також передбачено:
За порушення до маркування юридичних осіб штрафуватимуть у розмірі до 15 мінімальних заробітних плат, фізичних осіб – підприємців – 10 мінімальних заробітних плат; за не вказану інформацію про алергени – відповідно до 30 і 20 мінімальних заробітних плат.