У нашому місті з середини серпня почалося зростання гострих кишкових інфекційних захворювань. Орієнтовно епідемічний сезон завершиться у жовтні-листопаді. Серед захворювань найбільшу небезпеку представляють сальмонельоз, ешеріхіоз. Крім того, можливо виникнення вірусного гепатиту А, дизентерії.
На сьогодні захворюваність кишковими інфекціями знаходиться на середньому рівні у порівнянні з багаторічними показниками. Випадків, що пов’язані з організованим харчуванням, з роботою сеті торгівлі, дитячих та лікувальних закладів не зареєстровано.
Сальмонельоз - це гостре інфекційне захворювання, яке пов’язане з вживанням курячих яєць, які не пройшли достатню термічну обробку (сирі яйця, недожарені омлети, яєчня «глазунья», тощо) та недодержання вимог гігієни при приготуванні страв з яєць та курячого м`яса, свинини, яловичини. Небезпека цього захворювання у тому, що сальмонела може викликати тяжкі ускладнення, сепсис та формувати після перенесеного захворювання носійство (збереження в організмі) на термін 3-6 місяців. Слід пам`ятати, що збудник цього захворювання добре виживає у зовнішньому середовищі (ножі, дошки, посуд, тощо), видержує температуру до мінус 30 град. Щорічно в місті хворіє до 25-30 чоловік, за 2018 р. захворіло 11 чоловік, з них 5 у липні-серпні
Ешеріхіоз - це гостре кишкове захворювання, яке частіше пов’язане з вживання у їжу молочної продукції, продуктів з м`яса (у першу чергу - напівфабрикатів). Збудники цього захворювання гинуть при достатньої термічної обробці. За літній період у місті захворіло 8 чоловік.
Інші кишкові інфекції - це група захворювань практично з однаковим механізмом передачі, яка об’єднує більш ніж 10 видів збудників. Випадки частіше пов’язані з порушеннями правил гігієни, санітарії у побуті, у т.ч. недодержання правил миття ягід, фруктів перед використанням. Крім того, захворювання виникають при вживанні готових продуктів, яки зберігались без холоду, вживались після завершення терміну реалізації. Всього за літній період захворіло 41 чоловік.
Вірусний гепатит А - також є кишковою інфекцією, яка попадає до організму людини з водою (в першу чергу - з відкритих водоймищ, відкритих джерел, тощо). Існуюча в нашому місті система підготовки води, що подається населенню, не гарантує відсутність в неї вірусу гепатиту А. Крім того, заразиться можливо при вживанні молочних продуктів від свійських тварин, у перше чергу - молока без кип`ятіння. Активність вірусу - серпень-жовтень.
Для профілактики кишкових інфекцій необхідно додержуватись простих правил: