Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Отруєння грибами

25.07.2018
Южноукраїнський міськрайонний відділ лабораторних досліджень

Щорічно споживання грибів призводить до тяжких отруєнь,які іноді закінчуються трагічно та призводить до смерті людини. Тільки в липні місяці цього року в Україні зареєстровано два важких випадки отруєнь грибами в сім'ях . В одному із цих випадків отруїлось п’ятеро людей,одна жінка померла,у другому випадку сім  людей отруїлося – померла вагітна жінка та дитина, четверо дітей в важкому стані.

В 2017році в Миколаївській області отруїлося грибами дванадцять людей з них п’ятеро дітей,один дорослий помер. За 2018рік вже зареєстровано три випадки отруєння,з них одна дитина.

Найпідступніший ворог грибників – бліда поганка яка схожа на шампіньйон. Бліда поганка дуже отруйна. Один гриб,або його частина  може викликати смертельне отруєння. При відварюванні ,сушки та консервуванні отрута блідої поганки не знищується.

Небезпечна не тільки бліда поганка а й мухомори,  несправжні опеньки, несправжні лисички та багато інших.

Отруїтися можна не лише отруйними грибами,причиною отруєння може бути неправильне приготування їстівних грибів,вживання старих,або зіпсованих їстівних грибів,вживання грибів які мають двійників. Крім того отруєнням загрожують гриби   що зібрані поблизу автомагістралей та промислових підприємств які накопичили в собі токсичні елементи(свинець,кодмій,ртуть,тощо).

Ознаки отруєнь грибами:біль у животі, нудота, блювання, понос(не рідко з кров’ю), головний біль, слабкість, іноді можуть бути судоми, втрата свідомості.

Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано,чи помітили ознаки отруєння в себе чи у своїх близьких - негайно викликайте швидку допомогу,або зверніться до найближчого лікувально-профілактичного закладу.

Щоб не допустити отруєння грибами краще відмовитися від споживання дикорослих грибів,як від продукту взагалі,а споживати штучно вирощені печериці,гливки,купуючи їх в магазині. Не купувати гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати на стаціонарних ринках,де вони проходять відповідний контроль. Якщо Ви все ж відправились до лісу,то обов’язково пам’ятайте наступне:

Ніколи не кладіть у кошик грибів,які не знаєте!

Остерігайтеся  пластинчастих грибів. Не збирайте старих,перезрілих або дуже молодих,у яких не чітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно-небезпечних територіях. Під час посухи гриби краще не збирати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба,він втрачає воду,накопичує токсини. Уважно перевірте зібрані гриби перед тим,як починати готувати страви,або робити заготівлі.

Не вживайте сирих грибів. Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді(не менше трьох разів)протягом 30хв.

Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді,але не більше доби. Гриби-не дитяча їжа,тому не давайте грибних страв дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам,які годують груддю. Ніколи не застосовуйте домашніх методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини,або срібної ложки – вони помилкові.

При отруєнні грибами уникайте самолікування! Чим більше токсинів потрапить у кров,тим важчим буде перебіг отруєння.