Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

До уваги користувачів дизельних, бензинових, газових генераторів!

10.09.2024
Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Правила пожежної безпеки доповнено главою «Електрогенеруюче обладнання» з вимогами пожежної безпеки під час роботи з електрогенеруючим обладнанням, технічного обслуговування та утримання його у працездатному стані і зберігання палива для його функціонування.

Зміни до Правил пожежної безпеки в Україні, внесені наказом МВС від 11.07.2024 №474 (зареєстровано в Міністерстві юстиції 26.07.2024 за №1124/42469)

Зміни розроблено, враховуючи ситуацію, яка склалась у державі внаслідок військової агресії Російської Федерації з постійними ракетними обстрілами об’єктів енергетичної сфери, теплопостачання, що призвело до постійного вимкнення електропостачання споживачам.

Унаслідок зазначених дій країни агресора громадяни, суб'єкти господарювання, юридичні особи для забезпечення життєдіяльності розпочали масово використовувати для власних потреб електрогенеруюче обладнання, що, своєю чергою, за відсутності вимог пожежної безпеки при користуванні електрогенеруючого обладнання та зберігання палива до них може призвести до збільшення кількості пожеж, травмування та загибелі людей, пошкодження та знищення будівель, споруд та спричинити матеріальні збитки.

Визначено, що експлуатація дизельних, бензинових, газових генераторів номінальною потужністю до 20 кВт та об'ємом паливного бака (балона) до 100 л повинна відповідати вимогам ПУЕ та інструкції виробника з експлуатації відповідного електрогенеруючого обладнання.

Влаштування та експлуатація дизельних, бензинових, газових генераторів номінальною потужністю більше ніж 20 кВт повинні здійснюватися відповідно до вимог будівельних норм та інструкції виробника з експлуатації відповідного генератора.

Електрогенеруюче обладнання необхідно встановлювати на відкритому повітрі, на території, розчищеній від сміття і будь-яких горючих матеріалів, із рівною площадкою, що виконана з негорючих матеріалів. Рельєф території повинен забезпечувати унеможливлення підтоплення та зсування (кочення) електрогенеруючого обладнання.

У разі якщо в інструкції виробника з експлуатації передбачається розміщення електрогенеруючого обладнання всередині конструкцій, призначених для його захисту від кліматичних впливів навколишнього середовища, ці конструкції повинні бути виконані з негорючих матеріалів та забезпечувати необхідну вентиляцію та умови охолодження електрогенеруючого обладнання.

Перед початком роботи електрогенеруючого обладнання необхідно передбачити розміщення поруч первинних засобів пожежогасіння, а також інших засобів для збирання просоченого піску (у разі проливу палива на місці заправки).

Наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування. 14 серпня його було опубліковано в "Офіційному віснику". Тож з цієї дати діють правила.


Додаток 1
до Правил пожежної безпеки в Україні
(пункт 5.4 глави 5 розділу IV)

ПРОТИПОЖЕЖНІ ВІДСТАНІ
від встановленого електрогенеруючого обладнання до суміжних об’єктів

№ з/п

Номінальна потужність електрогенеруючого обладнання, кВт
(об’єм паливного бака (балона))

Мінімальна протипожежна відстань, м

до суцільних стін будівель,
виконаних із негорючих матеріалів

до інших стін будівель

1

до 1,0 кВт включно (до 5 л)

1

4

2

від 1,01 до 3,0 кВт включно

(до 15 л)

1

6

3

від 3,01 до 6,0 кВт включно

(до 20 л)

4

8

4

від 6,01 до 10 кВт включно

(до 50 л)

6

10

5

від 10,01 до 20 кВт включно

(до 100 л)

10

12