Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

30 липня - Всесвітній день боротьби з торгівлею людьми

30.07.2024
Южноукраїнський міський центр соціальних служб

30 липня - Всесвітній день боротьби з торгівлею людьми. Таку дату започаткувала Організація Об'єднаних Націй 18 грудня 2013 року з метою привернути увагу  до світової небезпеки торгівлі людьми. Державні інституції, міжнародні та неурядові  організації, активісти по всьому світу працюють задля запобігання  та протидії експлуатації людей.            

За даними Міжнародної організації праці, 21 мільйон людей у всьому світі є жертвами примусової праці.

 10 ФАКТІВ, ЯКІ ТРЕБА ЗНАТИ ПРО ТОРГІВЛЮ ЛЮДЬМИ

1. Торгівля людьми – це експлуатація людей з метою отримання вигоди.

2. Як правило, жертви потрапляють у трудове, сексуальне або домашнє рабство.

3. Торгівля людьми – найбільш доходна злочинна діяльність, що приносить щорічний дохід, оцінюваний в 150 мільярдів доларів США.

4. Особливо вразливі ті особи, які через бідність або відсутність роботи мають намір в пошуках кращого життя погодитись на пропозицію роботи, пов’язану з переїздом в інший район чи закордон.

5. У сучасному рабстві перебувають понад 20 мільйонів людей.

6. У більшості випадків люди стають жертвами торгівлі людьми через обман чи шляхом примусу.

7. Злочинці – як правило, люди, яких жертви добре знають і довіряють їм.

8. Коли люди стають об’єктами експлуатації, вони змушені працювати багато годин поспіль, або взагалі не отримуючи винагороди за свою працю, або отримуючи мізерну оплату. Крім того, жертви можуть нерідко піддаватися фізичному або психологічному насильству.

9. Найчастіше у жертв забирають документи і примушують платити вигадані борги.

10. Торгівля людьми – це глобальне явище, яке має місце прямо зараз в кожній без винятку країні.

Привабливі пропозиції з працевлаштування можуть виявитися пасткою торгівців людьми. Це означає, що зароблених коштів ви не отримаєте. Це означає, що вас можуть бити, залякувати та змушувати виконувати роботу, яку ви не хочете робити.

Нагадаємо, торгівля людьми — це здійснення незаконної угоди, об’єктом якої є людина, а так само вербування, переміщення, переховування, передача або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, у тому числі сексуальної, з використанням обману, шахрайства, шантажу, уразливого стану людини або з застосуванням чи погрозою застосування насильства, з використанням службового становища або матеріальної чи іншої залежності від іншої особи. Особа, яка вважає себе постраждалою від торгівлі людьми, має право звернутись  до суб'єкта надання адміністративної послуги за допомогою. 

Пам’ятайте, в Україні понад 12 років працює система допомоги постраждалим особам та передбачено кримінальну відповідальність у вигляді позбавлення волі до 15 років для злочинців за торгівлю людьми.

Важливо!

Якщо вам відомо про випадки торгівлі людьми чи будь-якого виду експлуатації або потерпіли від цього злочину, звертайтеся за такими номерами:

527 та 0 800 505 501 – номери телефону Національної безкоштовної гарячої лінії з питань протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів, спеціалісти якої надають консультації іноземцям, які перебувають в Україні та українцям, які планують поїхати за кордон, або повернулися в Україну з-за кордону.

527.org.ua – електронні консультації.

527 – безкоштовні дзвінки з мобільних телефонів в Україні.

0-800-505-501 – безкоштовні дзвінки зі стаціонарних телефонів в Україні.

Консультації надаються безкоштовно та конфіденційно!