Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Смертельно небезпечні відпрацювані автомобільні покришки

29.07.2024
Інспекція з благоустрою Южноукраїнської міської територіальної громади

Автомобільні шини являють собою серйозну екологічну проблему, речовини, які використовуються при виробництві, переробці і утилізації шин є вкрай токсичними для людини і навколишнього середовища. Вони всюди … З них роблять клумби, викладають парканчики дитячих майданчиків, умільці вирізають з них химерні скульптури. Мало того,  ще і закопані в землю покришки завдають величезної шкоди природному середовищу і здоров’ю людей.

Адже відпрацьовані автомобільні покришки (ВАП) не дарма є відходом четвертого класу небезпеки. При довгому впливі на навколишнє середовище, вони завдають колосальної шкоди. До їх складу входять понад 120 шкідливих хімічних речовин, багато з яких є сильними канцерогенами що згубно впливають на здоров’я людини викликаючи онкологічні захворювання. Найнебезпечніші серед них з онкологічною точки зору – N-нітрозаміни, які при розкладанні відпрацьованих шин виділяються в повітря.

Просимо голів  ОСББ та ( або відповідальних осіб) провести перевірку на наявність (ВАП) та усунути недоліки, згідно Закону України «Про відходи».

Навіть незважаючи на те, що начебто питання з утилізацією відпрацьованих автомобільних шин на законодавчому рівні, а так само різними нормативними документами у нас в країні врегульоване, навіть виділені спеціальні місця для складування відпрацьованих шин, проте незаконне скидання шин триває, завдаючи величезної шкоди навколишньому середовищу і здоров’ю людини.