Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Торгівля людьми

26.07.2024
Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Особа вважає себе такою, яка була втягнута у військовий конфлікт, і хоче оформити статус постраждалої від торгівлі людьми.

В такому разі треба звертатися до відповідальної особи, яка визначена районною державною адміністрацією або обласною державною адміністрацією.

«Якщо людина проживає у віддаленому населеному пункті та розуміє, що за станом здоров’я чи фінансовим станом вона не може приїхати до районного центру, варто звертатися до керівництва своєї територіальної громади. Людина може повідомити, що вона вважає себе особою, яка постраждала від торгівлі людьми, і потребує отримати зразок заяви, яку вона зможе заповнити й надіслати. На сьогоднішній день заяву можна надсилати електронною поштою, але обов’язково зазначати контактний телефон для подальшої комунікації при оформленні опитувального листа».

Отримавши заяву, представники обласної або районної державної адміністрації повинні безпосередньо сконтактувати з людиною, і вже тоді буде відкритий процес опитування й розпочата процедура встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми.

Щоб отримати статус особи, постраждалої від торгівлі людьми, під час спілкування з відповідальною особою варто надати якнайбільше підтверджувальної інформації. Підтвердження щодо перебування в полоні людина, якщо її визволили в рамках обміну, може отримати від Служби безпеки України або від Мінреінтеграції.

Якщо довідки немає, особа має детально описати ситуацію, у якій опинилася, і зазначити декількох свідків, які разом з неї перебували в місцях утримання. Справа може прискоритися, якщо один зі свідків, зазначених людиною, уже має відповідну довідку. Також підтверджувальним документом може стати виписка з лікарні, що в людини погіршився стан здоров’я внаслідок перебування в полоні, або витяг з ЄРДР про відкриття відповідного кримінального провадження.

При написанні заяви особа може одразу вказувати, яка саме допомога їй потрібна: це може бути поновлення пенсійних та/або інших виплат, допомога у відновленні документів, написанні заяв до європейських судів, медична, психологічна, матеріальна допомога тощо.

За безоплатною юридичною і соціально-психологічною допомогою можна звертатися до Центрів допомоги врятованим або ж за номерами гарячих ліній 527, 15 47 та 116 123. Консультації є конфіденційними.

Цей матеріал підготовлений у рамках проєкту ГО «Ла Страда-Україна» та ГО «Жінки в медіа» за підтримки International Media Support (IMS).

Консультацію у м. Южноукраїнську можна отримати за телефоном 5-55-27, або за адресою б-р квітковий 4 каб.16