Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Профілактики гострих кишкових інфекцій

20.06.2024
ДУ "Миколаївський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України"

Літо – найкраща пора року: сонячні теплі дні, свіжі овочі та фрукти, відпочинок на морі чи на природі. Однак,саме кишковим інфекціям притаманна літня сезонність. Також не варто забувати, що Україна сьогодні перебуває в умовах війни, що є неабияким фактором розповсюдження різних інфекційних захворювань, і в першу чергу гострих  кишкових інфекцій. До них належать шигельоз, сальмонельоз, холера, харчові токсикоінфекції та інші. Гострі кишкові інфекції (ГКІ) – це група гострих інфекційних захворювань, що викликаються різними мікроорганізмами, які локалізуються переважно в  кишечнику людини і характеризуються розвитком діареї. ГКІ у дітей залишаються однією з найсерйозніших  проблем сучасної інфектології. В структурі інфекційних захворювань вони поступаються лише гострим респіраторним вірусним інфекціям. Рівень захворюваності ГКІ в дітей у 2,5-3 рази вищий, ніж у дорослих, при цьому половина зареєстрованих випадків захворювань припадає на дітей раннього віку (до 3 років).

Слід зауважити те, що за останній рік захворюваність на території Южноукраїнської МТГ збільшилась.  Всього з початку 2024 року зареєстровано 37 випадків гострої кишкової інфекції, з них 1 випадок сальмонельозу. За аналогічний період  2023 року - 28 випадків, з них сальмонельозу - 4 випадки.

Основними клінічними проявами ГКІ є інтоксикаційний синдром (лихоманка, в’ялість, сонливість, головний біль, блювання, пронос, біль у животі) та ознаки зневоднення (спрага, сухість шкіри, зниження її тургору та еластичності, западання великого тім’ячка у дітей грудного віку, зниження діурезу). Лікування кишкових інфекцій  призначається суворо індивідуально, комплексно, із застосуванням найдоцільніших засобів та методів. А це може зробити тільки лікар! Безконтрольне, неправильне вживання антибіотиків та інших антибактеріальних препаратів призводить до того, що в кишківнику гинуть не лише збудники хвороби, а й корисні бактерії (мікрофлора). Хвороба може перейти в хронічну форму з розвитком дисбактеріозу, а це дуже важко піддається лікуванню.

Основні заходи профілактики кишкових інфекцій:

- дотримання правил особистої гігієни, включаючи регулярне та ретельне миття рук;

- чітке дотримання санітарно-гігієнічних вимог під час приготування їжі;

- ретельне миття фруктів та овочі, які вживаються сирими;

- дотримання  температурного режиму при зберіганні продуктів, особливо тих, що швидко псуються;

-  не вживати недосмажені або недоварені  страви, особливо з м’яса, риби, яєць, напівфабрикатів, тощо;

- готові страви необхідно вживати свіжими, зберігати не більше визначеного терміну;

- вживати харчові  продукти  згідно термінів зазначених виробником ;

- для пиття та приготування їжі використовувати безпечну воду, не пити воду з не перевірених джерел;

 - не купувати на стихійних ринках та у випадкових осіб харчові продукти і  готові страви (м’ясні, рибні, молочні та інші) .

-  купатися тільки у встановлених місцях. 

- запобігати проникненню комах, мух у приміщення. Потрібно пам’ятати, що в чистому приміщенні мухи не затримуються.

Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких!