Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

22 травня - Міжнародний день біологічного різноманіття

22.05.2024
Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Цей день спонукає людство замислитися про нашу відповідальність за світ, в якому ми живемо. Адже за останні 400 років планета втратила біля 100 видів лише хребетних тварин. На даний час приблизно 22 тисячі видів рослин і тварин знаходяться на межі зникнення. Кожну годину на Землі зникає 3 види живих організмів, тобто майже 30 тис. на рік. Скорочення видів тварин і рослин викликає деградацію екосистем. Будь-який живий організм відіграє свою роль в екосистемі і є ланкою ланцюгів живлення, які складаються в харчові мережі. Якщо одна частинка такого ланцюга випадає, під загрозою знаходиться вся екосистема.

Активна діяльність людини призводить до виснаження та вичерпання природних ресурсів: зникають та знаходяться під загрозою зникнення численні види та екосистеми, постійно зростає загроза генному фонду.

Це відбувається через:

- руйнування і захоплення людиною природного середовища;

- завезення людиною чужорідних видів, які витісняють місцеву флору і фауну;

- забруднення навколишнього середовища;

- глобальні кліматичні зміни; опустелювання;

- зростання населення і надмірне споживання ресурсів;

- нераціональне використання природних ресурсів.

Біорізноманіття, різноманітність життя на Землі - це всі організми, види і популяції, генетичні варіації, взаємопов’язані спільноти і екосистеми, їх зв’язки з навколишнім середовищем. Воно є основою життя на планеті, і його збереження критично необхідне для існування людства.

Найдієвішим методом збереження біорізноманіття є створення заповідних територій. Вони значно знижують вплив людини на організми, зберігають цілісні екологічні системи, в яких організми підтримують одне одного.

Долучитися до збереження біорізноманіття може кожен, виконуючи для початку принаймні декілька простих правил, які не потребують великих зусиль, часу та коштів:

– не викидати сміття у непризначених для цього місцях та сортувати його;

– користуватися екологічно безпечними товарами для дому;

– обирати біокосметику;

– садити дерева та долучатися до екологічних акцій;

– скоротити використання паперу та картону.

Бережімо природу, адже вона - наш дім!