Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Що таке інклюзія? І чому Україна має бути інклюзивною?

12.01.2024
Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Інклюзія — це коли всі люди можуть бути включені у всі суспільні процеси. Наприклад: українські міста мають бути інклюзивними, щоб люди з інвалідністю не були ізольовані, а були на рівні з усіма іншими.

Інклюзія в архітектурі. Це коли локації спроєктовані так, що туди без додаткових фізичних зусиль можуть зайти маломобільні групи населення (вагітні жінки, діти до 7-ми років, особи, які супроводжують малолітніх дітей, люди похилого віку, особи з інвалідністю, діти з інвалідністю, особи з постійними та/або тимчасовими функціональними порушеннями (фізичними, сенсорними, психічними, розумовими), особи, які отримали тимчасову травму або хворіють та ін.). На вході біля сходів є зручний пандус, яким можуть скористатися ті, кому незручно долати сходи.

Інклюзія в освіті. Коли доступ до знань і навчальних процесів є у всіх. Курси з опанування нової професії дублюють жестовою мовою, щоб матеріал, поданий усно, могли засвоїти особи з інвалідністю з вадами слуху.

Інклюзія на вулицях та дорогах. Коли на тротуарах немає перешкод, які можуть травмувати, і людина має змогу вільно пересуватися. Якщо є підземний перехід, ним не може скористатися людина на кріслі колісному, тому їй потрібен наземний перехід.

Інклюзія у вебдизайні. Коли інформацію, розміщену на сайтах, можуть отримати всі користувачі сайту та його вміст можуть зчитати скрінрідери (програми, якими користуються особи з інвалідністю з вадами зору).

Інклюзія у відпочинку. Коли людина будь-якого віку може мати доступ до того, що соціалізує та відволікає від буденності. У дитячих розважальних комплексах граються діти з порушеннями опорно-рухового апарату.

Інклюзія в працевлаштуванні. Коли на роботу беруть за професійні навички, не дискримінуючи людей. На посаді програміста працює слабочуюча людина.

Інклюзія у сфері надання послуг. Коли персонал закладу знає, як спілкуватися з людьми і, при потребі, може надати допомогу. Людину із синдромом Дауна обслуговують на рівні з іншими клієнтами.