Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Оформлення індивідуальної програми реабілітації особи з інвалідністю

19.12.2023
Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради повідомляє, що можна за рахунок державних коштів отримати допоміжні засоби реабілітації та протезно-ортопедичні вироби. До протезно-ортопедичних виробів відносяться корсети, ортези, протези, ортопедичне взуття; до інших технічних - спеціальні засоби для самообслуговування та догляду (допоміжні засоби для особистої гігієни, сидіння для ванни, крісла стільці для туалету та ін.); засоби для пересування (крісла колісні); допоміжні засоби для особистої рухомості, переміщення та підйому (палиці, милиці, ходунки та ін.); меблі та оснащення (функціональні ліжка, приліжкові столи, шведські стінки, спеціально призначенні меблі та ін.).

Для забезпечення вищезазначеними засобами реабілітації або протезно-ортопедичними виробами необхідно мати вірно заповнену індивідуальну програму реабілітації інваліда (далі - ІПР). В ІПР повинен зазначатися необхідний технічний або інший засіб реабілітації, що повинен відповідати діагнозу.

Приклад заповнення:  

  • крісло колісне - G81 (геміплегія)/М80 (остеопороз із патологічним переломом)/T91 (віддалені наслідки травм шиї та тулуба);
  • крісло-стілець для туалету - Z89.8 (набута відсутність верхніх та нижніх кінцівок)/M84.0 (неправильне зрощення перелому) і т.д.

Відповідність діагнозу до технічного та іншого засобу реабілітації визначає медико-соціальна експертна комісія (далі - МСЕК), дотримуючись в своїй роботі наказ Міністерства соціальної політики та Міністерства охорони здоров’я України від 20.11.2020 № 774 «Про затвердження Переліку діагнозів відповідно до найменування технічних та інших засобів реабілітації згідно з Міжнародною статистичною класифікацією хвороб та споріднених проблем охорони здоров’я».

У разі некоректного заповнення ІПР отримання необхідного технічного та іншого засобу реабілітації буде неможливим.

Більш детальну інформацію можна отримати за адресою: бульвар Квітковий, б.4, І поверх, кабінет №5, телефон 5-50-03 або 0988937938.