Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

«Всім, хто живий, - здоров’я, а тим, кого немає, - вічна пам’ять»

14.12.2023
Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Сьогодні на Меморіальному комплексі відбулися заходи з нагоди Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. В них взяли участь представники виконавчого комітету, управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради, бійці ДСНС та самі ліквідатори ядерної катастрофи.

Ведуча заходу Світлана Корчомна нагадала, що саме в цей день, 14 грудня 1986 року, було завершено будівництво саркофагу над четвертим зруйнованим енергоблоком ЧАЕС. Присутні схилили голови у хвилині мовчання, згадуючи тих, хто ціною свого життя стримав розповсюдження радіації територією України та сусідніх держав – працівників АЕС, військових, пожежників, медпрацівників…

Заступник міського голови Марія Дроздова сказала, що весь світ завдячує тим, хто спромігся захистити планету від лиха та побажала учасникам ліквідації аварії, в першу чергу, здоров’я, миру та добра.

Заступник голови Южноукраїнської організації всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України» Юрій Рубан розповів: «Люди, які брали участь в ліквідації, не питали, можна туди йти чи не можна. Йшли, бо було потрібно. Велика честь та слава за те, що вони зупинили розповсюдження радіації та збудували саркофаг. Всім, хто живий, - здоров’я, тим, кого немає, - вічна пам’ять. Дякуємо, що пам’ятаєте нас!».

Ведуча також нагадала події минулого року, коли російські війська створили нову радіаційну загрозу, окупувавши с 24 лютого по 31 березня Чорнобильську АЕС та захопивши у полон 169 бійців Національної гвардії України.

Завершився захід покладанням квітів до пам’ятного знаку «Чорнобильська Мадонна».