Друга половина літа, як завжди, характеризується стабільно високою температурою повітря, від якої потерпають в усіх регіонах України. Спробуймо визначити продукти і напої, яких варто споживати більше і окреслимо перелік того, що варто обмежити.
Варто обирати для харчування фрукти, ягоди та овочі.
На відміну від більшості інших харчових продуктів, у фруктах, овочах та ягодах міститься максимальний відсоток рідини. Тому вони легко перетравлюються, є джерелом поживних речовин і відновлюють водний баланс.
Обирайте рослинну їжу з найбільшим вмістом води: ягоди, кавун, огірки, томати, селеру та болгарський перець, темно-зелені листові овочі (шпинат, листя салату тощо).
Варто уникати такої їжі: об’ємні насичені жирами, солоні страви, значна кількість борошняних виробів та солодощів. Перетравлення подібної їжі супроводжується значними термодинамічними ефектами, додатковим утворенням тепла, що разом із зовнішніми впливами може негативно впливати на наше самопочуття, спричинювати втому і сонливість.
Натомість слід перейти на легші страви помірного об’єму, які можна вживати частіше ніж три стандартні прийоми їжі у періоди, коли на дворі немає спеки. Наприклад, замість стандартного обіду із двох страв (борщу, мʼяса з гарніром та салатом) краще спожити окремо легкий суп із салатом, а в інший прийом їжі – нежирне мʼясо з гарніром. Оброблені продукти – від снеків до цукерок – влітку мають бути значно обмежені
Рідина і напої
Звичайна вода, яка не має солоного, кислого, лужного або гіркого смаку, напої без цукру, кофеїну, алкоголю і калорій – найкращі джерела рідини. Ящо ви не займаєтеся спортом чи не маєте фізичної активності високої інтенсивності/ значної тривалості, вам не потрібні напої з додатковим вмістом електролітів. Подібні напої зазвичай також містять забагато цукру.
Потребу в рідині найточніше відображає відчуття спраги. Пийте, щойно згадаєте про воду і відчуєте сухість у роті. Додатковим показником належної кількості рідини в організмі є колір сечі. Він повинен бути світло-жовтим. темніші відтінки, особливо ближчі до коричневого вказують на те, що вам варто пити більше води.
Холодні напої і страви зазвичай приносять полегшення, коли температура повітря надто висока. Звертайте увагу на індивідуальну переносимість напоїв з льодом і морозива. Уникайте їхньої надмірної кількості у разі нездужання.
Напої з кофеїном, особливо енергетичні, можуть спричинювати більшу втрату рідини завдяки сечогінному ефекту. Водночас кількість кофеїну, яка міститься у порції кави або чаю, не спричиняє подібних ефектів.
Звертаємо увагу на особливу вразливість у спекотні дні людей старшого віку (найбільшу – після 75 років), а також пацієнтів з хронічними хворобами, у т. ч. ожирінням, діабетом, серцево-судинними захворюваннями тощо. Маленькі діти та люди, які працюють поза межами кондиційованих приміщень, також більш ймовірно можуть почуватися гірше протягом спекотних літніх днів.
Якщо ви відчуваєте погіршення самопочуття, нездужання, особливо у супроводі таких небезпечних симптомів, як запаморочення, значний підйом або зниження кров’яного тиску, біль за грудниною, виражене серцебиття, порушення зору, мовлення, чутливості та рухів у кінцівках є підставою для невідкладного звернення за екстреною медичною допомогою.
Якщо ви відчуваєте, що погано толеруєте спеку і маєте навіть незначні негативні зміни у вашому стані – порадьтеся зі своїм сімейним лікарем щодо необхідних заходів для кращого самопочуття у дні з високою температурою повітря.