За десять місяців 2022 року в Україні зареєстрували 71 осередок ботулізму, унаслідок яких захворіли 79 людей, з них дві дитини. Чотири випадки стали летальними. Майже 60% людей, які захворіли на ботулізм, — чоловіки. Переважно хворіли люди віком 18–59 років (75%). Більше половини хворих (53%) захворіли через виживання консервованих продуктів.
Загалом до недуги призводило вживання таких продуктів:
- консерва м’ясна та з інших м’ясних продуктів — 32осіб;
- інші м’ясні вироби — 2ос.;
- риба прісноводна в’ялена та солена — 30ос.;
- риба морська в’ялена, копчена та солена — 3ос.;
- консерва рибна чи з морепродуктів — 4ос.;
- інші рибні вироби, морепродукти — 2ос.;
- консерва грибна — 3ос.;
- консерва овочева — 3ос.
Звертаємо увагу українців! На жаль, через війну багато з нас опинилися в умовах, коли доступу до свіжої і якісної їжі немає. Проте закликаємо з обережністю вживати зимову заготівлю та консерви.
Щоб вберегтися від ботулізму:
- Не вживайте консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігалися більше року.
- Не купуйте консерви та інші продукти домашнього виготовлення з рук на вулицях та стихійних ринках.
- Уникайте споживання в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби.
- Не вживайте продукти, якщо сумніваєтесь у їх якості або не впевнені, що їх зберігали та/або транспортували належним чином.
Симптоми ботулізму:
У тяжких випадках людину турбує відчуття нестачі повітря, тягар у грудній клітці. Розвивається дихальна недостатність.
При перших проявах симптомів недуги — негайно викличте швидку!