Багато людей можуть бути вразливими до високих температур. Серед них - люди похилого віку (особливо старші 75 років), маленькі діти, особи з певними хронічними захворюваннями (ожиріння, діабет, серцево-судинні, ниркові хвороби тощо), а також ті, хто тривалий час перебуває або фізично працює просто неба.
Щоб допомогти собі подолати спеку, важливо вживати достатню кількість рідини. При цьому потрібно дотримуватися простих правил:
Рослинні продукти, зокрема овочі, фрукти та ягоди, бобові і злакові, насіння та горіхи мають залишатися основою здорового харчування й у спекотні дні.
Огірки, кавуни, цибуля, селера, шпинат та різноманітна зелень сприяють гідратації. Спеції, такі як каєннський перець та куркума, поліпшують кровообіг та допомагають краще переносити спеку.
Тарілка гарячого супу надвечір також сприятиме легшому перенесенню високих температур, так само як і гострі страви, які сприяють охолодженню нашого організму через потовиділення.
Споживайте менше їжі у спекотні дні, особливо жирного м’яса та багатих на вуглеводи продуктів.
Контролюйте об’єми страв і їхню кількість, не переїдайте, адже це напевно погіршить вашу здатність адаптуватися до спеки.
Зважайте також на загальні поради за високої температури довкілля:
Дотримуючись цих рекомендацій, ви знизите ризики погіршення самопочуття протягом днів, коли ми маємо на термометрі показники вищі за 30 градусів за Цельсієм.
Проте, якщо ви відчуваєте, що висока температура все ж призвела до значних негативних наслідків для вашого здоров’я - не зволікайте і терміново звертайтеся по медичну допомогу.