Прес-служба Центру громадського здоров'я України повідомила, що минулого тижня в різних областях України – Волинській, Чернігівській, Житомирській, Рівненській, Херсонській та Київській – госпіталізовано шестеро людей з попереднім діагнозом «ботулізм». Серед причин, що викликали захворювання, спеціалісти центрів контролю та профілактики хвороб називають вживання смаженої та в'яленої річкової риби власного приготування чи невідомого виробництва, домашніх консервів.
Нагадуємо, ботулізм – це харчове отруєння, що може призвести до тяжких наслідків. Влітку, коли температура повітря підвищується, слід бути уважними до умов зберігання та приготування їжі. Тому, щоб вберегтися від ботулізму, слід уникати споживання наступних продуктів, якщо сумніваєтесь у їхній якості та умовах зберігання/транспортування:
Симптоми ботулізму:
Симптоми ботулізму найчастіше з'являються поступово, без різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби. Надалі з'являється порушення зору – одна з найперших ознак ботулізму. Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття «грудки» у горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі.
Неврологічна симптоматика триває кілька днів і супроводжується загальнотоксичним синдромом – хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.
За найменшої підозри на ботулізм негайно зверніться до лікаря!