Упровадження системи HACCP для всіх закладів освіти – завдання не з простих, але для того, щоб надати безпечну їжу дітям, потрібно діяти правильно й швидко. Будь-які недопрацювання в питаннях управління безпечністю продуктів харчування і готових страв здатні викликати масові отруєння. У закладах освіти дітям не доводиться вибирати, як і де харчуватися, тому керівництво закладів зобов’язано впровадити та підтримувати функціонування принципів системи HACCP. У перекладі з англійської мови НАССР означає «аналіз небезпечних факторів та критичні точки контролю». І дійсно, система НАССР, в основі якої лежить глибокий аналіз, виявлення та усунення всіх можливих факторів ризику, а також встановлення контролю на всіх важливих етапах приготування страв, зводить до мінімуму існуючу небезпеку. Принципи НАССР – це попередження виникнення, усунення чи приведення до прийнятного рівня небезпечних факторів шляхом систематизації контролю на всіх етапах забезпечення харчуванням.
Аналіз небезпек і проведення поетапного контролю на всіх етапах забезпечення харчування, починаючи від приймання продуктів на склад і до моменту подавання готової страви, є головними завданнями системи HACCP. Для ефективності системи НАССР необхідне її чітке розуміння керівництвом та власниками освітніх закладів.
Роз’яснення щодо порядку впровадження системи управління безпечністю харчових продуктів, заснованого на принципах НАССР, основні принципи системи HACCP та покроковий механізм відображені в наказі Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 01.12.2020 №2489 «Про внесення змін до Методичних настанов щодо розроблення, запровадження та використання постійно діючих процедур, які базуються на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках в закладах освіти».