Керуючись рекомендаціями МОЗ України, пропонуємо керівникам підприємств, громадських закладів, об’єктів торгівлі, громадського харчування, підприємств громадського транспорту вжити попереджувальні заходи з організації роботи щодо недопущення виникнення та розповсюдження нової коронавірусної інфекції (COVID-19).
Отже, рекомендації від Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області:
- проведіть роз’яснювальну роботу з персоналом щодо індивідуальних заходів профілактики та реагування на виявлення симптомів серед працівників;
- роздрукуйте та/або оновіть інформаційні постери та нагадування персоналу про важливість та техніку миття рук та/або обробку рук спиртовмісними антисептиками (додаються);
- не допускайте працівників, які мають ознаки респіраторних захворювань до роботи та обслуговування громадян;
- забезпечте та контролюйте наявність рідкого мила, одноразових паперових рушників, спиртовмісних антисептичних засобів на робочих місцях персоналу, а також в залах очікування, фойє та зонах обслуговування відвідувачів;
за можливості забезпечте наявність спиртових антисептиків або диспенсерів для обробки рук з антисептиком;
- неухильно дотримуватися правил респіраторної гігієни. При відсутності маски необхідно прикривати рот і ніс хусткою або згином ліктя при кашлі та чханні з подальшою гігієнічною обробкою рук спиртовмісним засобом або милом з водою;
- забезпечте наявність засобів індивідуального захисту (ЗІЗ) для кожного працівника, який працює в зонах контакту з відвідувачами з розрахунку 1 медична маска на 3 години роботи на особу та 1 спиртовий антисептик (100 мл) на 1 особу на зміну (до 12 годин), проведіть відповідне навчання з використання та знешкодження відпрацьованих масок, серветок та встановіть відповідний контроль над дотриманням правил;
- у разі використання маски, не доторкатися і не поправляти передню частину маски; в разі дотику до передньої частини маски – виконати гігієнічну обробку рук спиртовмісних засобом або милом з водою; в разі, якщо маска намокла або забруднилася виділеннями – негайно змінити її;
- не розповсюджуйте або мінімізуйте кількість роздаткових матеріалів (журналів, брошур, рекламної інформації);
- оновіть контактну інформацію про заклади охорони здоров’я, які надають медичну допомогу хворим на інфекційні хвороби, використовуйте її в роботі та поширте серед працівників;
- забезпечте вологе прибирання приміщень з використанням миючих (протягом робочого дня) та дезінфікуючих (в кінці зміни) засобів,
- забезпечте провітрювання робочих кімнат, залів, фойє, зон обслуговування тощо не рідше, ніж кожні 3 години та після закінчення зміни;
- забезпечте проведення обробки поверхонь, місць контакту рук відвідувачів (ручки дверей, місця сидіння, поверхні столів, раковин, інформаційних стойок тощо) спиртовмісними дезінфекційними засобами з мінімальним терміном експозиції відповідно до інструкції;
- забезпечте збір використаних персоналом засобів індивідуального захисту та використаного персоналом/відвідувачами одноразових хустинок та одноразового посуду в пластикові пакети, що закриваються;
- забезпечте знезараження (дезінфекцію) зібраних матеріалів перед знешкодженням протягом або в кінці зміни та/або по завершенні зміни.
Використання дезінфікуючих засобів.
При дезінфекції необхідно використовувати стандартні дезінфікуючі засоби, які зареєстровані відповідно до законодавства та мають чинне Свідоцтво про державну реєстрацію. Необхідно дотримуватись інструкції до кожного окремого дезінфекційного засобу, в тому числі щодо дотримання його ефективної концентрації та експозиції (дотримання часу перебування на оброблюваній поверхні).
Дезрозчини готують згідно інструкції по використанню фірми виробника як при крапельних вірусних інфекціях і використовуються одноразово.
Для вологого прибирання приміщення використовують також традиційні, давно відомі засоби, які позитивно себе зарекомендували: 2,5% розчин мила, 0,5% розчин соди, 0,2% розчин лимонної кислоти та засоби побутової хімії, які мають дезінфікуючі властивості (“Доместос”, “Білизна” тощо). Одним із вказаних розчинів необхідно протирати підвіконня, двері, тумбочку та інші меблі в кімнаті та мити підлогу.
Прибирання необхідно проводити в гумових рукавичках.
Для дезінфекції можуть використовуватись дезінфекційні засоби та антисептики:
– антисептики для обробки шкіри рук – спиртовмісні препарати (діючі речовини – ізопропіловий, етиловий спирт чи їх комбінації);
– препарати для швидкої дезінфекції поверхонь з мінімальним терміном експозиції (експозиція від 30 сек до 2 хв) – спиртовмісні препарати (діючі речовини – ізопропіловий, етиловий спирт чи їх комбінації);
– для поверхонь, обладнання тощо – деззасоби на основі четвертинних амонієвих сполук чи, хлорвмісні препарати (бажано таблетовані форми для забезпечення чіткого дозування).
В Україні на сьогодні в «Державному реєстрі дезінфекційних засобів» вже зареєстровано понад 500 дезінфектантів та антисептиків.
Орієнтовний перелік деззасобів для дезінфекції приміщень, які можливо використовувати:
Неохлор
Жавель-Клейд(табл.)
Жавелар (табл.)
Бланідас-300 (табл.)
Дезактин
Санідез
Неостерил
Дез Екон
Дезефект
Стериокс та ін.
Для обробки внутрішніх поверхонь транспорту (контактні поверхні ручок, поручней, крісел) пропонуємо використовувати деззасоби, які не залишають плям на одязі:
Бланідас – оксідез
Гуасепт
Антисептики для обробки рук:
АХД -2000 експрес, АХД-2000 ультра, АХД-2000 гель
Стерилліум
Клінесепт
Бланідас софт дез
Кутасепт
Стерізол та ін.