Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

На Южно-Українському енергокомплексі пройшли антитерористичні навчання

26.04.2016
Відділ роботи з громадськістю та ЗМІ ВП ЮУ АЕС

20 квітня на Южно-Українському енергетичному комплексі пройшли планові тактичні навчання антитерористичної спрямованості. Мета заходу - перевірка готовності сил і засобів, задіяних у забезпеченні фізичного захисту, протидиверсійній і антитерористичній захищеності об'єктів енергокомплексу, до виконання покладених на них завдань.

Навчання проводилися згідно з планом-сценарієм, затвердженим президентом НАЕК «Енергоатом» і процедурою узгодження зі Службою безпеки України, структурами Національної гвардії, Національної поліції, а також іншими учасниками об'єктового плану взаємодії на випадок виникнення диверсійної чи терористичної загрози.

У  антитерористичних навчаннях на Южно-Українському енергокомплексі взяли участь керівники та персонал підприємства, командування і особовий склад військової частини, що охороняє атомну електростанцію, місцеві підрозділи СБУ, ДСНС і Національної поліції. Координував дії антитерористичний штаб ВП ЮУАЕС. Посередниками та спостерігачами виступали представники УСБУ в Миколаївській області, ДІЯРУ, Дирекції фізичного захисту та спеціальної безпеки НАЕК «Енергоатом», Головного управління Національної гвардії України, начальники штабів військових частин з охорони атомних електростанцій України, начальники відомчої воєнізованої охорони інших АЕС України.

Антитерористичні навчання на Южно-Українському енергокомплексі проходили на трьох  його основних об'єктах -  Олександрівській ГЕС, Ташлицькій ГАЕС і Южно-Українській АЕС. За тактичним задумом,  навчально-диверсійною групою було здійснено проникнення на територію, що охороняється, та створено загрозу (умовно за навчанням) обладнанню, персоналу і самим об'єктам. Серед  навчальних завдань була, наприклад, закладка  імітаторів вибухових пристроїв.

«Сили реагування  відпрацювали усі необхідні в заданій ситуації дії, підтвердивши на практиці свою боєздатність і готовність до співпраці, - констатує заступник генерального директора ВП ЮУАЕС з фізичного захисту та режиму Іван Жебет. - Відмінною рисою нинішніх навчань було те, що вони проводилися як протягом дня, так і у вечірній та нічний час. Додала складнощів і погода - увесь день і ніч ішов сильний дощ з поривчастим вітром. Тим не менш, сценарій навчань відпрацьовано повністю. Учасники з поставленими завданнями впоралися: успішно виконано пошук і блокування «навчальних порушників», виявлено  предмети, які, згідно з умовами  навчань,  могли представляти небезпеку, а також вжито заходів щодо запобігання наслідкам приведення їх у дію зловмисниками».

За інформацією Івана Жебета, практичні навчання антитерористичної спрямованості - плановий захід. У ВП ЮУАЕС вони проводяться щорічно впродовж 20 років. Сьогодні ж їх значення істотно зростає, оскільки вони дозволяють виробити алгоритми взаємодії всіх служб, що відповідають за забезпечення охорони та оборони особливо важливого об'єкта - атомної станції. Нині в зв'язку зі складною обстановкою на сході України це дуже важливо. Для персоналу енергокомплексу проведено спеціальні інструктажі та доведено рекомендації щодо дій у разі виявлення сторонніх осіб, сторонніх предметів, схожих на вибухові пристрої, отримання погроз по телефону чи письмово, а також якщо людина потрапить у заручники. Рекомендації розроблено постійнодіючою Регіональною координаційною групою Антитерористичного центру Служби безпеки України. Вжито також додаткових заходів щодо забезпечення безпеки та посилення режиму охорони об'єктів Южно-Українського енергокомплексу.

19 квітня, напередодні тактичних станційних навчань, Координаційна група антитерористичного центру при УСБУ в Миколаївській області провела  виїзне командно-штабне навчання. Частина ввідних, що відпрацьовувалися у його перебігу,  співпадала з програмою навчань на Южно-Українському енергокомплексі.