Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

ВП «Южно-Українська АЕС»: у планах капбудівництва 2016 року - реконструкція системи техводопостачання АЕС

25.02.2016
Відділ роботи з громадськістю та ЗМІ ВП ЮУ АЕС

Шість основних об'єктів внесено у 2016 році до виробничої програми управління капітального будівництва Южно-Українського енергокомплексу. На її реалізацію планується отримати близько 40 мільйонів гривень. З них 19 млн 694 тис. грн буде спрямовано на продовження робіт зі спорудження третього гідроагрегату Ташлицької ГАЕС і 19 млн 196 тис. грн - на промислове будівництво.

Як зазначають гідроенергетики, введення в дію третього агрегату Ташлицької гідроакумулюючої електростанції знизить дефіцит високоманеврених генеруючих потужностей у енергосистемі України. Вартість товарної продукції ДП НАЕК «Енергоатом» при цьому становитиме близько 86 мільйонів гривень на рік. Експлуатація третього гідроагрегату ТГАЕС також підвищить надійність і ефективність роботи об'єднаної енергетичної системи України за рахунок покриття пікової та заповнення провальної частин графіку навантажень.

У 2016 році  южно-українські енергетики розпочнуть реалізацію проектів, спрямованих на підвищення охолоджуючої здатності Ташлицького водосховища. Основними складовими проектів удосконалення системи технічного водопостачання Южно-Української АЕС є п'ять бризкальних басейнів, насосна станція підживлення ставка-охолоджувача та струмененаправляюча споруда. Остання стане також додатковим засобом у підвищенні охолоджуючої здатності Ташлицького водосховища. На неї цього року планується спрямувати 17 млн 946 тис. грн.

На початку січня поточного року Кабінетом Міністрів України було затверджено проект реконструкції системи технічного водопостачання атомної станції. Спорудження п'яти бризкальних установок дозволить зняти обмеження потужності АЕС, яке викликано недостатньою охолоджуючою здатністю Ташлицького водосховища. У рамках проекту заплановано конкурсні процедури та визначити постачальника обладнання, зокрема, насосів, і підрядної організації, яка виконуватиме будівельні та електромонтажні роботи.

Для вирішення питання фінансування проекту Національна комісія, яка здійснює державне регулювання в сферах енергетики та комунальних послуг, має включити його кошторисну вартість до тарифу Енергоатома на відпуск електроенергії.

У 2016 році управління капітального будівництва ВП ЮУАЕС також планує продовжити роботи з затвердження проекту комплексу з переробки твердих радіоактивних відходів. У планах наступного року - введення в експлуатацію виробничого корпусу автотранспортного господарства підприємства. У 2016-у на цей об'єкт передбачено 1 млн 250 тис. грн.

Управлінням капбудівництва заплановано також продовження робіт з перепрофілювання корпусу реакторного відділення недобудованого четвертого енергоблока. Сьогодні тут розміщуються повномасштабні тренажери першої та другої черги АЕС і виробничі майстерні. Їх має поповнити база підготовки ремонтного персоналу. «Головне, - підкреслює заступник генерального директора ВП ЮУАЕС з капітального будівництва Юрій Фомін, - достатнє та своєчасне фінансування. За таких умов ми зобов'язуємося виконати всі заплановані роботи».