Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | ЮУАЕС готується до реалізації нового проекту технічної допомоги Євросоюзу в царині поводження з РАВ
AA

ЮУАЕС готується до реалізації нового проекту технічної допомоги Євросоюзу в царині поводження з РАВ

На Южно-Українській АЕС 7-8 лютого представники німецького консорціуму «PLEJADES» ознайомилися з потоками, видами та об'ємами рідких радіоактивних відходів (РРВ), відвідали об'єкти, призначені для поводження з радіоактивними відходами (РАВ), а також обговорили з фахівцями ЮУАЕС плани з подальшого використання отриманої інформації. Візит організовано в рамках реалізації проекту «Визначення форм відходів, що забезпечують безпечну переробку, зберігання та захоронення РАВ, які зберігаються на українських ядерно-енергетичних підприємствах». Розрахований на 3 роки, він реалізується в рамках Програми взаємодії з Європейською комісією «Інструмент співпраці з ядерної безпеки» (ІСЯБ)*.

Згідно з Основними санітарними правилами забезпечення радіаційної безпеки України, РРВ не можуть передаватися на довготривале зберігання та захоронення без додаткової переробки. Для переведення рідких радіоактивних відходів у твердий стан в світі застосовується декілька технологій - цементування, заскловування, включення в полімерну матрицю та ін. В Україні технологію переробки РРВ до стану, придатного для захоронення, поки не вибрано. «Нинішній візит є початковим етапом масштабного міжнародного проекту, що фінансується Єврокомісією, - повідомив начальник цеху переробки радіоактивних відходів ВП ЮУАЕС Андрій Красніков. - Його підсумком стануть рекомендації з застосування методології переробки рідких радіоактивних відходів на всіх українських АЕС».

Переможець тендеру на реалізацію проекту «Визначення форм відходів, що забезпечують безпечну переробку, зберігання та захоронення РРВ, які зберігаються на українських ядерно-енергетичних підприємствах» - консорціум «PLEJADES», до складу якого входить декілька відомих компаній, - має великий досвід роботи в цій сфері. Його представники вже відвідали всі діючі атомні станції України. «У кожного майданчика свої особливості: є відмінності в проекті та в експлуатації. Є окремі потоки відходів, які існують лише на цій станції, на інших таких немає. Нам же належить виробити таку методологію, яка може бути застосована до усіх АЕС», - підкреслив керівник робочої групи «PLEJADES» Зоран Дрейс.

«У рамках цього проекту ми виконуємо оцінку безпеки і аналіз безпеки. Це є необхідною умовою для взяття проб РРВ. Можу сказати, що колеги з АЕС з цього питання є досить кваліфікованими і надають нам необхідну інформацію, - доповнив експерт німецького консорціуму Олаф Ніцше. - Нам потрібні оцінки безпеки як в процесі експлуатації, так і на довгострокову перспективу. Це те, що ми якраз робитимемо».

«Наступним етапом проекту стане аналіз можливостей іммобілізації потоків відходів, що сформувалися, який, власне, і є головним предметом цього проекту. Ми розробимо технічну пропозицію щодо їх переробки, врахувавши економічні аспекти, фінансові витрати, а також ядерну безпеку та розрахунок дозових навантажень на персонал, які мають бути мінімізовані під час проведення цих заходів», - підсумував їхній колега Йоахім Гайдук.

**ІСЯБ створено для фінансування заходів, спрямованих на підвищення ядерної безпеки, радіаційного захисту та застосування ефективних заходів для забезпечення захисту ядерних матеріалів у країнах, що не входять до складу ЄС. Період реалізації діючого ІСЯБ - з 2014 по 2020 рік.

 

 

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...

На ПАЕС привітали нацгвардійців

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

26 березня на Південноукраїнській АЕС пройшли урочисті заходи з нагоди Дня Національної гвардії Укра...