Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Визначаємо дату звільнення працівника
AA

Визначаємо дату звільнення працівника

Департамент соціальних питань та охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради надає роз’яснення щодо порядку розірвання трудового договору з ініціативи працівника.

Якщо звернутися до ст.38 КЗпП, що визначає порядок розірвання трудового договору з ініціативи працівника, то в частині першій цієї статті вказано, що працівник має право розірвати трудовий договір.

Працівник підлягає звільненню за власним бажанням лише тоді, коли він попередить про це роботодавця письмово за два тижні, а не з дати написання заяви про звільнення. Випадки, коли двотижневий термін попередження про звільнення не застосовується і роботодавець зобов’язаний розірвати трудовий договір у строк, про який просить працівник, викладені в частині першій ст.38 КЗпП і пов’язані з неможливістю працівника продовжувати роботу на цьому підприємстві. Про своє звільнення працівник може повідомити роботодавця різними способами.

Як правило, працівник пише заяву про звільнення і в цей же день віддає її керівнику. Керівник ставить на ній резолюцію і саме з цієї дати починається відлік двох тижнів. Згідно зі ст.241¹ КЗпП строк, обчислюваний тижнями, закінчується у відповідний день тижня. У результаті день написання заяви про звільнення, і день попередження роботодавця про звільнення збігаються, і не виникає питань, з якої дати починається відлік двох тижнів. Заява про звільнення може бути надіслана поштою листом з повідомленням про вручення. Тоді день написання заяви про звільнення і день попередження, ймовірніше за все, не збігатимуться.

Як зазначено у п.2 «Правил надання поштового зв’язку», затверджених постановою КМУ від 05.03.2009 р. № 270, повідомлення про вручення поштового відправлення, поштового переказу — це повідомлення, яким оператор поштового зв’язку доводить до відома відправника чи уповноваженої ним особи інформацію про дату вручення реєстрованого поштового відправлення та прізвище одержувача.

Отже, саме повідомлення про вручення з позначкою про дату вручення буде документальним підтвердженням дати, коли роботодавець був попереджений про звільнення. Саме з дати, вказаної у повідомленні про вручення (а не з дати написання заяви про звільнення), почнеться відлік двотижневого терміну для звільнення працівника за власним бажанням.

 

 

Читайте також

До уваги ветеранів війни, членів  їх сімей та членів сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України!

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради повідомляє. 20 березня 2024...

Виїзна нарада

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

11.04.2024 відбулась виїзна нарада під головуванням заступника міського голови з питань діяльності в...

Про укладання колективних договорів у Южноукраїнській міській територіальній громаді станом на 01.04.2024

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

На 83 підприємствах, установах та організаціях Южноукраїнської міської територіальної громади укладе...

Роз’яснюємо щодо виплати матеріальної допомоги військовослужбовцям, звільненим з військової строкової служби

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 8 квітня 2015 року № 185 «Про затвердже...