Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Рекомендації батькам на літо
AA

Рекомендації батькам на літо

Ось і настала пора жаркого сонця та надзвичайно радісного настрою. Проте, літо – це ще найбільше сприятлива пора для відпочинку, загартування та оздоровлення дітей, тому, порада батькам – використати  цей період із максимальною користю:

  • необхідно дотримуватись  режиму дня дитини;
  • ретельно спостерігати за раціоном харчування дитини, особливо за якістю та безпечністю продуктів харчування, адже в літній період багато з них швидко псуються;
  • включати до меню щодня  більше  свіжих  овочів, фруктів, ягід, які необхідно ретельно мити під проточною водою;
  • обов’язково слідкувати за питним режимом дитини, попереджати дітей про небезпеку захворювань шлунково-кишкового тракту при вживанні води з випадкових джерел:
  • для попередження виникнення теплового або сонячного удару,  дитинуодягати відповідно до погодних умов, не забувати про головний убір;
  • слідкувати за дотриманням дитиною елементарних правил особистої гігієни – обов’язково мити руки перед вживанням їжі, після відвідування туалету, при поверненні додому після прогулянки, попередивши дитину, що тільки таким чином можна уникнути захворювань на кишкові інфекції;
  • загартовування дітей влітку дає широкі можливості для батьківзміцнити їх організм. Систематичне, регулярне загартовування  сприяє підвищенню фізичної і розумової працездатності дитини, а також зміцнює його нервову систему.

В комплекс загартувальних процедур входять: водні процедури, повітряні ванни, сонячні ванни, прогулянки, заняття активними видами спорту, рухливі ігри. Ці процедури повинні застосовуватися відповідно до віку і стану здоров’я дитини, тому в кожному конкретному випадку їх вибір повинен бути індивідуальним. У разі наявності у дитини будь-яких серйозних проблем зі здоров’ям, перш, ніж почати його загартовувати, потрібно обов’язково проконсультуватися з цього питання у педіатра.

Літні водні процедури загартовування - це купання дітей в природних водоймах (озері, річці, морі). Такі процедури підходять дітям, починаючи з трирічного віку. Починати їх потрібно поступово. Перший раз дитина може перебувати в воді не більше 3-5 хвилин, після чого дитину потрібно ретельно витерти рушником і одягти в сухий одяг. З кожним разом тривалість перебування у воді можна збільшувати на 3 хвилини. Не варто проводити процедури купання в надто вітряну, похмуру і холодну погоду.

Повітряні літні ванни корисніше за все приймати на природі, де навколо багато зеленої рослинності, а отже – чисте повітря: в лісі, на березі водойми, в парках, садах. Ці процедури підходять дітям будь-якого віку, але проводити їх слід, особливо на самому початку загартовування, тільки в сонячну, теплу, безвітряну погоду. Тривалість першої процедури для зовсім маленьких діток до 3 років повинна бути не більше 5 хвилин, потім тривалість процедур можна збільшувати кожного разу на 3 хвилини. Для прийняття повітряної ванни, дитинку потрібно зовсім роздягнути і дати їй походити босоніж по траві або пісочку, після чого, витерши їй ніжки, взути і одягнути.

Сонячні ванни влітку зазвичай поєднують з повітряними. Сонячні промені необхідні дитині. Вони дозволяють поповнити його організм вітаміном D. Перший раз на сонці можна бути не більше 10 хвилин, потім, з кожним разом, тривалість перебування на сонці можна збільшувати на 2 хвилини. Але не довше години, щоб не отримати сонячних опіків. Сонячні ванни можна приймати з 9 і до 10 години в ранковий час, і з 17 години в вечірній час.

Комплекс процедур загартовування дітей влітку справа не складна, але уважно ставитися до цього процесу необхідно, щоб уникнути негативних наслідків.

Памятайте про небезпеку під час відпочинку

Укуси кліщів, бджіл, ос, комарів можуть бути небезпечними з точки зору тих інфекцій, що розносять тварини, і алергічних реакцій з боку організму дитини. Для захисту від комах використовуйте репеленти з натуральними компонентами.

Якщо вжалила оса або бджола, то спочатку видаліть жало, потім протріть шкіру спиртом і прикладіть на 50 секунд лід, обгорнутий марлею.

Бджолині або комарині укуси у дітей можуть супроводжуватися набряками, сильним почервонінням, роздратуванням і сверблячкою. Проконсультуйтеся з педіатром про застосування в таких випадках протиалергічних препаратів.

При наданні першої допомоги видалити кліща пінцетом, як би «викручуючи його із шкіри проти годинникової стрілки. Обробіть місце укусу перекисом водню, потім йодом.

Влітку багато спокус у вигляді дарів лісу, але не всі привабливі ягоди і гриби їстівні.       Привчайте дітей не збирати невідомі їм рослини.

Дитині слід пояснити, як сховатися під час грози і блискавки. Грозові розряди небезпечні для людей, тому треба перечекати негоду в приміщенні, закрити балконні двері, кватирки.

Бажаємо гарного та корисного відпочинку!

Читайте також

Реєстрація пасік та заходи профілактики, направлені  на запобігання захворювання та попередження  отруєння бджіл

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 19 лютого 2...

Щодо небезпеки сказу

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Вознесенське районне  управління Головного управління Держпродспоживслужби  в Миколаївські...

Щодо дотримання вимог Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Вознесенське районне управління Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області пові...

Пам’ятка з ідентифікації та реєстрації сільськогосподарських тварин

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Пам’ятка з ідентифікації та реєстрації сільськогосподарських тварин     &nb...

Щодо профілактики грипу птиці

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області по...