Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Поради щодо профілактики та гігієни зору
AA

Поради щодо профілактики та гігієни зору

Очі – це не тільки дзеркало душі, але і найважливіший орган, за допомогою якого людина може бачити навколишній світ. Проблеми із зором помітно знижують якість життя і приносять безліч незручностей. Тому гігієна цього, мабуть, найважливішого органу, потребує дбайливого ставлення та правильного догляду.

Влітку більшість офісних працівників не можуть працювати без кондиціонера. Проте кондиціонер пересушує повітря в приміщенні, що негативно впливає на слизову оболонку ока. Так і виникає «синдром сухого ока», коли слізна залоза виробляє менше сльози, ніж потрібно для захисту рогівки ока. Симптомами захворювання є світлобоязнь, відчуття «піску» в очах, стороннього предмета, почервоніння слизової оболонки ока. Тому при роботі кондиціонера слід використовувати зволожувачі повітря, а в крайньому разі тримати в приміщенні відкритий посуд з водою.

При тривалій роботі з комп’ютером (особливо при недостатньому або надто яскравому освітленні) фахівці радять частіше моргати, щоб не пересихала слізна плівка. Дуже корисно при цьому робити перерви, дивитись у вікно, на зелень чи віддалені предмети. Особливість роботи за монітором у тому, що людина зосереджується на роботі, і її повіки «забувають» моргати. Замість 18-20 разів на хвилину це відбувається  10-12, через що слизова ока пересихає.

Через кожні 45 хвилин роботи слід давати очам п’ятихвилинний відпочинок. А після двох годин роботи за комп’ютером треба підтримати очі препаратом «штучні сльози» (подібних засобів існує близько 10 варіантів). Такі краплі створять плівку на рогівці й не дозволять їй висихати, тим самим попереджуючи виникнення «синдром сухого ока» й зниженню гостроти зору.

Щоб уникнути «синдрому сухого ока» необхідно випивати за день не менше 1,5 літра води (маленькими порціями). Також корисно вживати жиророзчинні вітаміни (А, Е): їх недостатність також провокує синдром сухого ока (сухий комп’ютерний синдром).

Виробниче приміщення повинно бути добре освітлене, зі світлими стінами. Спокійні, комфортні кольори для очей: зелений, бежевий (ближче до коричневого). А от надто багато синього слід уникати – він токсичний для очного дна.   

 

Читайте також

До уваги ветеранів війни, членів  їх сімей та членів сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України!

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради повідомляє. 20 березня 2024...

Виїзна нарада

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

11.04.2024 відбулась виїзна нарада під головуванням заступника міського голови з питань діяльності в...

Про укладання колективних договорів у Южноукраїнській міській територіальній громаді станом на 01.04.2024

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

На 83 підприємствах, установах та організаціях Южноукраїнської міської територіальної громади укладе...

Роз’яснюємо щодо виплати матеріальної допомоги військовослужбовцям, звільненим з військової строкової служби

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 8 квітня 2015 року № 185 «Про затвердже...