Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Податкові консультації
AA

Податкові консультації

Сплата єдиного соціального внеску – гарантія соціальної захищеності кожного громадянина

Нагадуємо про обов’язок сплати єдиного соціального внеску фізичною особою - підприємцем як за себе, так і за працівників, працю яких така особа використовує. Періоди, за які не сплачено єдиний соціальний внесок, не буде враховано у страховий стаж, що в подальшому вплине на майбутню пенсію.

Своєчасна й повна сплата єдиного соціального внеску – це гарантія того, що фізична особа – підприємець, або її офіційно оформлений найманий працівник буде відчувати себе соціально захищеним, а також забезпечуватиметься своєчасне фінансування пенсійних виплат.

Звертаємо увагу, що за порушення строків сплати єдиного внеску передбачено як фінансову відповідальність (відповідно до ст.25 Закону України від 08.07.2010 №2464-VI "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування"), так і адміністративну, передбачену ст.1651 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07.12.1984 № 8073-X.  

Для уточнення та проведення звірення стану розрахунків з єдиного соціального внеску запрошуємо Вас до Центру обслуговування платників податків за місцем реєстрації або здійснити їх за допомогою інформаційного ресурсу «Електронний кабінет платника»».

 

Розширено право на податкову знижку за освітні послуги

28 липня 2018 року набрав чинності Закон України від 03.07.2018 року № 2477-VIII "Про внесення змін до Податкового кодексу України". Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування (опублікований у виданні «Голос України» 27.07.2018 № 137).

Новою редакцією п.п. 166.3.3 ст. 166 Податкового кодексу визначено, що до витрат, дозволених до включення до податкової знижки, включається сума коштів, сплачених платником податку на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти такого платника податку та/або члена його сім'ї першого ступеня споріднення.

Отже з 28 липня поточного року громадяни, які сплачують кошти для здобуття освітніх послуг, що надаються вітчизняними дошкільними, шкільними та позашкільними закладами освіти, мають право на податкову знижку.

До змін, право на користування податковою знижкою надавалося лише за послуги, сплачені на користь вітчизняних вищих та професійно-технічних навчальних закладів для здобуття середньо-професійної та/або вищої освіти.

Як і раніше, право на отримання податкової знижки мають платник податку та/або члени його сім’ї першого ступеня спорідненості (батьки, чоловік, дружина, діти, у тому числі усиновлені). У разі якщо за навчання сплачували особи, які не є членами сім’ї першого ступеня споріднення (брат, сестра, дід, баба та інші особи), то право на податкову знижку щодо таких сум відсутнє.

Якщо платник сплачував за своє навчання, навчання дітей або батьків (що підтверджується відповідними платіжними та розрахунковими документами), він може до 31 грудня наступного за звітним податкового року подати до фіскального органу декларацію, в якій зазначити суму отриманих доходів (заробітної плати) та суму коштів, які були сплачені на освітні послуги, для отримання податкової знижки.

 

Під час реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування скористайтесь новими сервісами в Електронному кабінеті

Платники податку на додану вартість мають змогу скористатися новими сервісами в Електронному кабінету (cabinet.sfs.gov.ua) під час реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування.

Так, в Електронному кабінеті (далі – ЕК) є можливість подати письмові пояснення та копії документів до декількох податкових накладних/розрахунків коригування, якщо вони складені на одного отримувача за одним і тим самим договором або якщо в таких податкових накладних відображені однотипні операції. Однотипними операціями є операції з однаковими кодами товарів згідно з УКТ ЗЕД або кодами послуг згідно з Державним класифікатором продукції та послуг.

Для уникнення помилок при складанні розрахунків коригування до податкової накладної платники можуть скористатися сервісом, який дозволяє переглянути повну інформацію щодо податкової накладної з урахуванням усіх зареєстрованих до неї розрахунків коригування кількісних і вартісних показників.

Доступ до інформації надано в приватній частині (особистому кабінеті) ЕК у розділі «ЄРПН». За заданими параметрами пошуку податкової накладної відображається остаточний розрахунок з урахуванням всіх наступних зареєстрованих до неї розрахунків коригування.

Можна здійснити перегляд розрахункових показників навантаження та суми ПДВ, зазначені платником податку в податкових накладних/розрахунках коригування, зареєстрованих у Реєстрі у звітному (податковому) періоді.

Платники мають змогу скористатися Реєстром ПН/РК, реєстрація яких зупинена. Він розміщений у відкритій частині Електронного кабінету. За допомогою цього сервісу платники мають змогу в он-лайн режимі переглядати інформацію щодо розгляду та статусу зупинених документів. Пошук інформації в Реєстрі здійснюється за такими фільтрами: «Індивідуальний податковий номер», «Номер ПН/РК», «Дата складання ПН/РК».

Всі ці сервіси стануть у нагоді суб’єктам господарювання під час реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування, скоротять час на пошук необхідної інформації та допоможуть уникнути помилок при складанні розрахунків коригування.

 

Фермери-підприємці зможуть працювати на єдиному податку

Повідомляємо, що з 15.08.2018 набрав чинності Закон України від 10 липня 2018  №2497 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо стимулювання утворення та діяльності сімейних фермерських господарств».

Так, фізичні особи, які організували сімейне фермерське господарство, зможуть оформити статус фізичної особи - підприємця і стати платниками єдиного податку четвертої групи, за умови виконання сукупності таких вимог:

– здійснення діяльності виключно в межах фермерського господарства, зареєстрованого відповідно до Закону «Про фермерське господарство»;

– здійснення виключно вирощування, відгодовування сільськогосподарської продукції, збирання, вилов, переробку такої власновирощеної або відгодованої продукції та її продаж;

– здійснення господарської діяльності (окрім постачань) за місцем податкової адреси;

– невикористання праці найманих осіб;

– членами фермерського господарства такої фізичної особи є лише члени її сім'ї у визначенні частини другої статті 3 Сімейного кодексу України;

–  площа сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду у власності та/або користуванні членів фермерського господарства становить не менше двох гектарів, але не більше 20 гектарів.

 

 

Читайте також

ДПС Миколаївщини інформує про нюанси  порядку заповнення реквізитів в платіжних документах при сплаті коштів до бюджетів та фондів в рахунок погашення податкового боргу/ заборгованості з ЄСВ

Головне управління ДПС у Миколаївській області

Головне управління ДПС в Миколаївській області повідомляє, що згідно з нормами Інструкції про безгот...

Комунікаційна податкова платформа – оперативний засіб вирішення актуальних питань із податковою службою

Головне управління ДПС у Миколаївській області

Податкова служба зацікавлена в інформаційних контактах та ефективній взаємодії з бізнес-спільнотою т...

Стартувала кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2023 року

Южноукраїнська ДПІ Головного управління ДПС у Миколаївській області

Южноукраїнська ДПІ ГУ ДПС у Миколаївській області інформує, з 1 січня 2024 року стартувала кампанія...

Особливості визначення загального мінімального податкового зобов’язання платників податку - власників, орендарів, користувачів на інших умовах  земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь

Южноукраїнська ДПІ Головного управління ДПС у Миколаївській області

Особливості визначення загального мінімального податкового зобов’язання платників податку - вл...