Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | На енергоблоці №3 ЮУАЕС модернізують обладнання загальноблочної резервної дизель-генераторної електростанції
AA

На енергоблоці №3 ЮУАЕС модернізують обладнання загальноблочної резервної дизель-генераторної електростанції

На енергоблоці №3 Южно-Української АЕС під час нинішнього планово-попереджувального ремонту виконують важливу для підвищення безпеки роботу – модернізацію обладнання загальноблочного резервного дизель-генератора №5.

Резервні дизель-генератори призначені для автоматичної подачі електричного живлення на обладнання в умовах повного знеструмлення атомної електростанції. Усього на ЮУАЕС 11 резервних дизелів. Для першого і другого енергоблоків передбачено по три дизель-генератори – по одному на кожен канал систем безпеки. Третій енергоблок обслуговують п’ять дизелів: три – для систем безпеки та два загальноблочні, що дозволяє розширити можливості електрозабезпечення технологічних процесів у випадку аварії.

Модернізація резервних дизель-генераторів, зокрема системи автоматичного управління, передбачена Комплексною (зведеною) програмою підвищення безпеки українських енергоблоків. Проведення таких робіт обумовлено також продовженням строків експлуатації РДГ.

«На енергоблоці №3 в рамках продовження строку експлуатації в 2019 році було виконано модернізацію дизель-генератора №2 та загальноблочного №4. На сьогодні вони перебувають у завершальній фазі дослідної експлуатації. Залишились приймальні випробування і процедури, пов’язані із введенням у промислову експлуатацію», – розповів Володимир Чумак, перший заступник начальника електричного цеху ВП ЮУАЕС.

Модернізація системи управління дизель-генераторів – це заміна фактично всього електротехнічного обладнання.

«Складність цієї роботи полягає у тому, що ми по суті модернізуємо електричну станцію, тобто, це мала електростанція всередині великої з усіма своїми системами, підсистемами, технологічним і електричним захистом, пристроями для розподілу електроенергії. Окрім цього, впроваджується багатоканальність, тобто ми підвищуємо рівень безпеки за рахунок резервування окремих систем і елементів», - пояснює Володимир Чумак.

Розробником проєкту є ПАТ «Техенерго» (м. Львів), а виробником і постачальником обладнання – ТОВ «Вестрон» (м. Харків), яке спеціалізується на автоматизованих системах управління технологічними процесами. Генеральним підрядчиком будівельно-монтажних і пусконалагоджувальних робіт є фірма «ЕЮМ» з міста Вараш. Загалом до робіт залучено понад 60 ремонтників. Щоб закінчити все вчасно, організовано трьохзмінний графік.

 

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...

На ПАЕС привітали нацгвардійців

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

26 березня на Південноукраїнській АЕС пройшли урочисті заходи з нагоди Дня Національної гвардії Укра...