Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Державна реєстрація народження дитини, мати якої не перебуває в зареєстрованому шлюбі
AA

Державна реєстрація народження дитини, мати якої не перебуває в зареєстрованому шлюбі

 Державна реєстрація народження дитини проводиться з одночасним визначенням її походження та присвоєнням їй прізвища, власного імені та по батькові. 

Походження дитини визначається відповідно до Сімейного кодексу України.

Відповідно до ч.1 ст.135 Сімейного кодексу України, при народженні дитини у матері, яка не перебуває у шлюбі, у випадках, коли немає спільної заяви батьків, заяви батька або рішення суду, запис про батька дитини при державній реєстрації народження провадиться за прізвищем та громадянством матері, ім'я та по батькові батька дитини записуються за її вказівкою. Власне ім'я дитини, народженої жінкою, яка не перебуває у шлюбі, у разі відсутності добровільного визнання батьківства визначається матір'ю дитини. По батькові дитини, народженої жінкою, яка не перебуває у шлюбі, за умови, що батьківство щодо дитини не визнано, визначається за власним іменем особи, яку мати дитини назвала її батьком.

Мати зобов’язана невідкладно, але не пізніше одного місяця від дня народження дитини зареєструвати народження дитини в органі державної реєстрації актів цивільного стану. Невиконання цього обов'язку є підставою для покладення на неї відповідальності, встановленої законом. У разі смерті матері або неможливості для неї з інших причин зареєструвати народження дитини реєстрація провадиться за заявою родичів, інших осіб, уповноваженого представника закладу охорони здоров'я, в якому народилася дитина або в якому на цей час вона перебуває.

Державна реєстрація народження дитини у випадку передбаченому ч.1 ст. 135  Сімейного кодексу України проводиться за місцем народження дитини або за місцем проживання матері.

Якщо державна реєстрація народження дитини проводиться за місцем проживання матері, то за її бажанням місцем народження дитини в актовому записі про народження може бути визначене фактичне місце її народження або місце проживання матері. Під час державної реєстрації народження дитини за місцем її народження в актовому записі вказується фактичне місце народження дитини.

Для державної реєстрації народження відповідно до ч.1 ст.135 СК України подаються заява  про державну реєстрацію народження , а також документ, які підтверджує факт народження, паспорт громадянина України, паспортний документ іноземця або документ, що посвідчує особу без громадянства заявника, та посвідка на постійне чи тимчасове проживання або інший документ, що підтверджує законність перебування іноземця чи особи без громадянства на території України. Якщо документ, що посвідчує особу матері, з поважних причин не може бути пред'явлений, то орган державної реєстрації актів цивільного стану не вправі відмовити в державній реєстрації народження дитини. Дані про громадянство в актовому записі про народження та свідоцтві не заповнюються, про що робиться відповідний запис у графі "Для відміток" актового запису. Надалі ці дані можуть бути доповнені відповідно до законодавства, яке регулює порядок внесення змін до актових записів цивільного стану.

Заява про державну реєстрацію народження формується та реєструється за допомогою програмних засобів ведення Державного реєстру актів цивільного стану громадян. На заяві заявник, за умови відсутності зауважень до відомостей, зазначених у ній, проставляє власний підпис.

Державна реєстрація народження відповідно до ч.1 ст.135 СК України може також проводитися за заявою в електронній формі, що подається через веб-портал Міністерства юстиції України матір’ю дитини, яку ідентифіковано шляхом використання кваліфікованого електронного підпису, електронної системи ідентифікації «Bank ID» чи засобу ідентифікації особи, який дає можливість однозначно ідентифікувати заявника. У разі подання заяви в електронній формі до заяви додаються електронні копії документів, виготовлені шляхом сканування, з обов’язковим накладенням кваліфікованого електронного підпису заявника.

Заява формується за допомогою програмних засобів Державного реєстру актів цивільного стану громадян. Якщо мати дитини бажає отримати послуги, передбачені Порядком надання комплексної послуги «єМалятко», затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 10 липня 2019 року № 691 (далі - комплексна послуга «єМалятко»), заява формується за допомогою програмного забезпечення Єдиного державного веб-порталу електронних послуг.

Реєстрація народження дитини засвідчується Свідоцтвом про народження, зразок якого затверджує Кабінет Міністрів України.

Разом із свідоцтвом про народження дитини відділом державної реєстрації актів цивільного стану видається витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження із зазначенням відомостей про батька відповідно до ч.1 ст.135 СК України.

Варто пам’ятати, якщо дитина народилася до спливу десяти місяців від дня припинення шлюбу (смерті, розірвання шлюбу) або визнання його недійсним, державна реєстрація народження дитини проводиться у тому ж порядку, що і державна реєстрація народження дитини, батьки якої перебувають у шлюбі між собою.

 

Читайте також

Особливості державної реєстрації шлюбу з іноземцями та особами без громадянства

Южноукраїнський відділ державної реєстрації актів цивільного стану

Статтею 26 Конституції України визначено, що іноземці та особи без громадянства, що перебувають в Ук...

Особливості опрацювання заяв про державну реєстрацію шлюбу, поданих через єдиний портал державних послуг Дія

Южноукраїнський відділ державної реєстрації актів цивільного стану

Дії працівників відділів державної реєстрації актів цивільного стану - учасників пілотного проекту (...

Гендерна рівність у соціально-трудових відносинах: скорочення тривалості робочого часу та додаткова відпустка при народженні дитини

Южноукраїнський відділ державної реєстрації актів цивільного стану

Розпорядженням Кабінету Міністрів України №752-р від 12.08.2022 р. схвалено Державну стратегію забез...