Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Черговий крок до дітей з обмеженими можливостями
AA

Черговий крок до дітей з обмеженими можливостями

У вересні 2017 року держава зробила рішучий поворот у бік дітей з обмеженими освітніми потребами, закріпивши їх права у ст.20 Закону України «Про освіту». З того часу багато що змінилось – як у плані організації освітнього процесу, так і в плані створення відповідної матеріально-технічної бази. Задекларовані державою права таких дітей на практиці підкріплювались фінансовим ресурсом у вигляді щорічних державних субвенцій. Завдяки ним вдалося вирішити питання укріплення матеріально-технічної бази для інклюзованих дітей, відправити на навчання педагогічних та інших працівників, які мають відношення до процесу навчання таких дітей, забезпечити поступове створення безбар'єрного середовища, створення і комплектацію спеціальних класів тощо. Звичайно, не стояв осторонь і міський бюджет, який забезпечував відповідний відсоток співфінансування, а інколи і більше.

У рамках докорінної зміни змісту роботи з дітьми з обмеженими освітніми потребами та відповідно до Закону України «Про освіту» в м. Южноукраїнську у 2018 році, одному з перших в Миколаївській області, був створений інклюзивно-ресурсний центр (далі – ІРЦ). Головне завдання центру – повний супровід дітей, інклюзованих в навчальний процес, зарахованих до спецкласів під час навчання в закладах освіти, регулярне їх обстеження, комплексна оцінка, корекційна робота з дітьми, педагогами, батьками.

За два роки своєї діяльності ІРЦ нашого міста отримав спецобладнання і сучасні методики за рахунок державної субвенції на суму понад 1 млн. грн. Слід відзначити, що заробітну плату працівникам центру теж виплачує держава.

За три роки в області (в районах і ОТГ) було створено 19 інклюзивно-ресурсних центрів і цей процес має продовжуватись.

І ось у 2019 році держава виділила чергову субвенцію на придбання для існуючих ІРЦ, мобільних інклюзивно-ресурсних центрів, які б дали змогу чи то оперативно доставляти дітей з обмеженими освітніми потребами до місця їх обстеження та проведення корекційних занять та / або надавати такі послуги на дому (біля під'їздів). Закупівлею таких мобільних центрів займався департамент освіти і науки облдержадміністрації (як і більшості навчального, дидактичного, корекційного обладнання). Фінансового ресурсу, виділеного державою, вистачило на придбання 4-х таких мобільних центрів. Процедура закупівлі мобільних центрів розтягнулась на довгі 8 місяців і перейшла у 2020 рік, так як такого обладнання в комплексі жоден виробник в державі не виробляє. Далі - напружений етап оперативної підготовки документів та очікування …, а як же буде здійснено розподіл 4-х мобільних центрів на 19 ІРЦ, існуючих в області?

23 березня 2020 року – телефонний дзвінок в управління освіти м. Южноукраїнська, в трубці голос: «Повідомте, будь ласка, в який день на цьому тижні ви зможете отримати в департаменті освіти і науки облдержадмінстрації мобільний ІРЦ для потреб вашого міського ІРЦ?».

24 березня 2020 року – мобільний інклюзивно-ресурсний центр в м. Южноукраїнську!

Управління освіти Южноукраїнської міської ради висловлює подяку працівникам інклюзивно- ресурсного центру міста Яворській Т.Ю., Сіроченко О.П., Ігнатенко І.Б., Дмитряковій І.А. на чолі з директором Нагорною Ю.О. за їх професіоналізм, вміння організувати командну роботу на результативність, що в принципі і стало одним з головних критеріїв під час розподілу мобільних центрів; міському голові Пароконному В.К. за своєчасне оперативне сприяння процесу оформлення необхідних документів; директору департаменту освіти і науки облдержадміністарції Удовиченко О.О. за принциповість і оцінку роботи ІРЦ м. Южноукраїнська.

Сподіваємось, що використання даного мобільного інклюзивно-ресурсного центру принесе користь нашим дітям та їх батькам.

 

Читайте також

До уваги батьків і учнів! Розклад руху шкільного спеціалізованого автобуса «Южноукраїнськ – МПЗ – Южноукраїнськ» із 16.04.2024 року

Управління освіти Южноукраїнської міської ради імені Бориса Грінченка

  РОЗКЛАД  руху автобусів (І рейс)  Южноукраїнськ  (вул. Свободи, 46) ...

Вітаємо з перемогою!

Управління освіти Южноукраїнської міської ради імені Бориса Грінченка

30 березня у місті Черкаси відбувся відкритий Чемпіонат Фітнес-турніру «СУЗІР’Я  FI...

До уваги батьків і учнів!

Управління освіти Южноукраїнської міської ради імені Бориса Грінченка

В розкладі руху шкільного спеціалізованого автобуса «Южноукраїнськ – МПЗ –...

Шановні батьки!

Управління освіти Южноукраїнської міської ради імені Бориса Грінченка

З 01.04.2024 року на маршрут Южноукраїнськ-МПЗ-МПЗ-Южноукраїнськ виходе «Шкільний автобус&raqu...

Увага! Вакансія

Управління освіти Южноукраїнської міської ради імені Бориса Грінченка

Управління освіти Южноукраїнської міської ради ім. Б. Грінченка інформує про наявну вакансію техн...

НМТ-2024: старт реєстрації

Управління освіти Южноукраїнської міської ради імені Бориса Грінченка

З 14 березня до 11 квітня усі, хто планує вступати до закладів вищої освіти на бакалаврські про...

Шкільні ліги. ІІІ-й етап. Баскетбол

Управління освіти Южноукраїнської міської ради імені Бориса Грінченка

14.03.2024 року команда хлопців Южноукраїнського ліцею №2 представляла нашу громаду у ІІІ етапі всеу...