Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Щодо ситуації з ліквідацією аварій на мережах смт. Костянтинівка

03.09.2024
Комунальне підприємство «Теплопостачання та водо-каналізаційне господарство»

В місті Южноукраїнську водопровідні та теплові мережі збудовані за рахунок  коштів державного та міського бюджетів, належать до комунальної власності міський територіальної громади та знаходяться на балансі і обслуговуванні КП «ТВКГ».

Мережі, які змонтовані за власні кошти мешканців селища, знаходяться у колективній власності мешканців, які будували ці мережі, та на балансі КП «ТВКГ» не знаходяться та не обслуговуються. Вони  є власністю мешканців смт. Костянтинівка.

Згідно з ліцензійними умовами (ліц. № 311р від 12.09.2012, № 251р від 22.08.2011) КП «ТВКГ»  надає послуги з централізованого теплопостачання, водопостачання та водовідведення до межі балансової належності підприємства. Обслуговування та ремонт мереж комунального підприємства, входить до складової тарифу на ці послуги.

На виконання ремонтних робіт на мережах, які не знаходяться на балансі КП «ТВКГ», у підприємства немає підстав. Якщо наше підприємство здійснить роботи за власні кошти на мережі, яка не знаходиться на його балансі – це буде порушення фінансової дисципліни, за що підприємство буде нести відповідальність.

Контроль за виконанням умов ліцензійної діяльності виконує Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). НКРЕКП може визначати перелік додаткових послуг нашого підприємства, які обов’язково є платними (за кожною - окремий облік доходів та витрат).

В зв’язку з закінченням підготовчого періоду до наступного опалювального сезону 2024/2025, мережі теплопостачання смт. Костянтинівка були обстежені на готовність  до експлуатації в зимовий період та виявлено наступне:

- трубопроводи теплоспоживання  не готові до експлуатації  в зимовий період, так як на них (як на магістральних, вуличних, так і на більшості дворових трубопроводах опалення) теплоізоляція стала непридатною, майже відсутня, не відповідає нормативним вимогам; 

- не виконані роботи з ревізії запірної арматури, промивки та гідравлічних випробувань мереж;

- виявлені перемички між різними гілками системи опалення  різного діаметру та протяжності (вул. Паркова, вул. Буго - Гардівська), що порушує циркуляцію теплоносія в цілому в системі, та тим більше на прикінцевих ділянках мереж. Наслідком цих дій є погіршення якості послуги з опалення, та суперечить вимогам  правил технічної експлуатації, затверджених наказом міністерства палива та енергетики України №  71 від 14.02.2007 року.

Теплові мережі селища Костянтинівка частково були обстеженні на відповідність фактичних параметрів трубопроводів (діаметрів, протяжності) параметрам, вказаним в гідравлічному розрахунку та схемі до нього (розробник - ПП «Техенерго», м. Горлівка, 2013 рік).

Виявлено:

- фактичні зовнішні діаметри деяких вуличних трубопроводів опалення не відповідають діаметрам трубопроводів опалення на одній і тій самій ділянці, що вказані в гідравлічному розрахунку, та на схемі до нього;

- схеми підключення житлових будинків в багатьох випадках відрізняються  від схем  в розрахунку, деякі гілки мереж не вказані зовсім, в зв’язку з чим даний документ не є дійсним та не може враховуватися при експлуатації мереж.

Наслідком жахливого стану мереж опалення в селищі Костянтинівка є збільшення втрат теплової енергії та погіршення фінансової стабільності підприємства, що веде до збитків.

Для подальшої експлуатації, підготовці до ремонту мереж потрібно виконати перелічені вище роботи, на що потребуються грошові кошти та матеріали. Відповідні договірні відносини з КП «ТВКГ» не складено.

Щодо експлуатації водопровідних мереж, в КП «ТВКГ» відсутні схеми прокладання вуличних трубопроводів, будь яка проектна документація на мережі селища Костянтинівка відсутня. Мережи колективної власності села експлуатувалися та ремонтувалися за кошти мешканців. Обстеження водопровідних мереж не проводилось. Збільшення поривів на цих мережах останнім часом вказує на їх незадовільний стан.