Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

На Південноукраїнській АЕС відбулась чергова ротація експертів МАГАТЕ

21.08.2024
Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

Минулого тижня на Південноукраїнській атомній електростанції розпочала роботу нова група експертів постійної місії МАГАТЕ. 28 ротаційна команда змінила своїх колег і протягом трьох тижнів слідкуватиме за ядерною безпекою та захищеністю на підприємстві.

Генеральний директор філії «ВП ПАЕС» Вячеслав Стоянов привітав експертів з прибуттям на українське підприємство, представив спеціалістів, які будуть координувати роботу місії на електростанції та побажав плідної співпраці. Фахівці АЕС проінформували експертів про поточний стан на об’єкті.

Експерти МАГАТЕ вже не вперше працюють у складі моніторингових місій на АЕС. Іноземні спеціалісти здійснюють моніторинг ситуації, документально фіксують інформацію щодо стану роботи атомних установок, надають технічні консультації, вивчають потреби ядерного об’єкта для подальшого надання технічної допомоги. «Ці місії дуже важливі для подальшої безпечної роботи наших електростанцій. Присутність експертів є запорукою того, що ворожі дії тут не мають відбуватися. Фахівці, які слідкують за дотриманням міжнародних норм, допомагають нам безпечно працювати», - зазначив генеральний директор ПАЕС Вячеслав Стоянов.

Представники 27-ї ротаційної команди експертів міжнародного агенства подякували українським колегам за конструктивну взаємодію, оперативне представлення необхідної інформації та всебічне сприяння роботі місіонерів. «Ці місії тривають понад 20 днів, але час проходить швидко й плідно. Ми тісно взаємодіяли з нашими українськими партнерами і я хочу подякувати за щоденну роботу з нами. Ми ставили багато запитань і отримували на них досить швидкі й розгорнуті відповіді. За свого вже третього перебування на АЕС мені вдалося значно поглибити знання про те, як функціонує підприємство. Під час моніторингових місій ми намагаємося працювати так, щоб не заважати персоналу станції виконувати посадові обов’язки», - повідомив керівник попередньої групи експертів МАГАТЕ.

Програма перебування ротаційної групи, як завжди, включатиме обходи та огляди обладнання, інтерв’ю з персоналом з метою забезпечити підтримку та допомогу. Постійна моніторингова місія МАГАТЕ на Південноукраїнській АЕС діє з січня 2023 року. Відбувається захід на офіційний запит України.