Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

На ПАЕС визначили переможців конкурсу плакатів з культури безпеки

19.07.2024
Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

На Південноукраїнській АЕС пройшов конкурс плакатів з культури безпеки. Їх створили самі працівники підприємства. Загалом на конкурс подали 24 роботи. Найбільшу кількість балів від журі отримали два плакати одного автора, він і став переможцем. Найкращі роботи, за задумом організаторів, будуть розтиражовані та використані як наочні посібники на робочих місцях.

 На ПАЕС переконані, що важлива тема через творчий підхід стає більш зрозумілою, підвищує особисту відповідальність та увагу до принципів культури безпеки. Конкурси плакатів з культури безпеки проводять щороку. Цього разу учасники представляли вісім структурних підрозділів філії «ВП ПАЕС». Найактивнішим був цех теплової автоматики та вимірювань, його працівники надали 16 робіт. Половина з них – вісім – авторства інженера-електроніка Дмитра Ковальова. Два його плакати: «Самоконтроль – останній бар’єр для запобігання помилки» та «Культура безпеки досягається шляхом:» набрали від журі найбільшу кількість балів і принесли автору заслужену перемогу. До великої війни, коли він працював на Запорізькій АЕС, теж брав участь у подібних конкурсах. «Тема культури безпеки на АЕС досить важлива, тому і плакати мають бути легкодоступними і цікавими, щоб всім захотілося звернути увагу на них, – розповідає Дмитро. - Кожна людина – це ланка в ланцюжку, яка впливає на безпеку, цілісність структури і, відповідно, на результат. Працівники мають усвідомлювати, що безпека АЕС залежить від кожного. Отже, нагадати про це за допомогою плаката ніколи не буде зайвим».

Друге місце - у провідного інженера з експлуатації устаткування атомної електростанції реакторного цеху № 2 Максима Шпака з плакатом «Зверни увагу!». Третю почесну сходинку посіла методистка навчально-тренувального центру ПАЕС Ірина Юрій. Свою роботу «Навчання персоналу. Постійність та безперервність – запорука високої культури безпеки» вона присвятила ролі навчання атомників у застосуванні принципів культури безпеки.

Журі оцінювало плакати за такими критеріями: відповідність цілям і завданням конкурсу; композиційне рішення; оригінальність і нестандартність роботи; рівень художнього виконання; актуальність розв’язуваної автором проблеми, інформативність; відповідність тексту сюжетно-композиційному змісту. Член журі головний фахівець з атомних електростанцій служби головного технолога ПАЕС Микола Шпіллер каже, що його зацікавило чимало робіт: «Дійсно, учасники підійшли досить відповідально до цього конкурсу, було висвітлено багато важливих і цікавих тем. Мене тішить той факт, що багато підрозділів відгукнулись і взяли активну участь у конкурсі, а це означає, що персонал завжди пам’ятає про безпечну експлуатацію».

Слушні поради учасникам надала членкиня журі, художниця ПАЕС Наталя Серебряна. Вона закликала звертатися за консультацією до фахівців щодо використання кольорової гамми під час виготовлення плакатів, бо інколи роботи, виграють за змістом, але, на жаль, програють за оформленням. Наталю не перший рік запрошують до суддівської колегії, тож вона має загальне враження про конкурсні роботи

Головне, відзначили організатори, захід продемонстрував, що персонал ПАЕС і учасники конкурсу зокрема усвідомлюють: лише за умови високого рівня культури безпеки можлива ефективна робота атомного підприємства.