Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Розвивати атомну енергетику – завдання для молодих, доводять активісти УкрЯТ з ПАЕС

17.07.2024
Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

П’ятеро молодих працівників Південноукраїнської АЕС, членів відокремленого підрозділу громадської організації УкрЯТ в м. Южноукраїнськ (ВП ГО «УкрЯТ») взяли участь у Молодіжному ядерному форумі, організованому Українським ядерним товариством за підтримки первинної профспілкової організації АТ «НАЕК «Енергоатом» та філії «ВП «Рівненська АЕС». Захід тривав три дні на майданчику Рівненської атомної електростанції і зібрав майже 40 молодих фахівців, науковців і спеціалістів атомної галузі України.

Метою проведення форуму стало об’єднання молодих фахівців для спілкування, обміну актуальними ідеями щодо розвитку української атомної галузі, залучення молодих спеціалістів до обговорення важливих питань сьогодення. Одним із головних і найцікавіших заходів форуму було проведення конкурсу кейсових проєктів, присвячених темі ефективного розвитку атомної енергетики в Україні. Усі проєкти були високо оцінені членами конкурсного журі. Команда Південноукраїнської АЕС виборола третє почесне місце з кейсом про реінтеграцію міст-привидів, які мали бути супутниками досі незведених атомних енергетичних об’єктів.

«Нашій команді було поставлено завдання розглянути перспективу міста-привида Орбіта, біля якого колись будувалась Чигиринська АЕС, - розповідає голова ВП ГО «УкрЯТ» в м. Южноукраїнськ Олена Вторая. - Ми мали розробити план, зробити оцінку, наскільки можливо будувати на цій території АЕС. Отже, наша команда запропонувала будівництво трьох енергоблоків АР1000 за американською технологією Westinghouse і розробила проєкт відбудови містечка Орбіта, заселення його будівельниками та їхніми родинами, а потім і атомниками. Ми також повністю оцінили вартість будівництва та можливість розвитку цього регіону».

За словами Олени Второї, є вірогідність у найближчому майбутньому проведення наступного такого форуму на майданчику Південноукраїнської АЕС. Уже навіть сформовані ідеї щодо програми заходу. Члени молодої команди ПАЕС вважають, що саме молодь має формувати і генерувати ідеї щодо розвитку атомної енергетики в Україні, адже після війни потрібно буде відбудовувати Україну, зокрема, й будувати нові атомні станції. «Це дасть можливість наступному поколінню далі працювати і жити в Україні, тим самим розвивати атомну енергетику», - переконана лідерка ВП ГО «УкрЯТ» в Южноукраїнську Олена Вторая.