Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

В рамках реформування освіти

03.07.2024
Управління освіти імені Бориса Грінченка Южноукраїнської міської ради Миколаївської області

28 червня у м. Одеса відбулись громадські слухання «Реформа профільної середньої освіти: Миколаївська область». Враховуючи, що до офіційного старту старшої профільної школи залишилось не так багато часу, Міністерство освіти і науки України, Швейцарсько-Український Проект DECIDE в кожній області організували такі обговорення, під час яких були поставлені конкретні завдання щодо вирішення організаційних питань та реалізації Проекту старшої профільної школи в рамках Нової української школи.

В обговореннях від громад приймали участь голови громад, представники відповідних відділів і управлінь освіти, директори закладів, які з 2027 року мають стати академічними ліцеями.

Від Южноукраїнської міської територіальної громади участь у заході прийняли, заступник міського голови Марія ДРОЗДОВА, начальник управління освіти ім. Б. Грінченка Юрій СІНЧУК, директор Южноукраїнського ліцею №2 Тетяна СУПРЯГА.

Перед початком заходу з вітальним словом до присутніх звернувся заступник голови Миколаївської обласної військової адміністрації Олександр ТРАЙТЛІ.

В ході обговорень питань старшої профільної школи спікерами до присутніх були доведені наступні питання:

- заступником міністра освіти і науки України Дмитром ЗАВГОРОДНІМ – Впровадження профільної середньої освіти академічного спрямування;

- менеджером Проекту DECIDE Валентиною ПОЛТОРАК – «Розроблення Стратегії реформи профільної середньої освіти»;

- директором департаменту освіти і науки Миколаївської обласної військової адміністрації Аллою ВЕЛІХОВСЬКОЮ – «Забезпечення рівного доступу до якісної освіти в умовах воєнного стану в закладах освіти Миколаївської області»;

- експертом Проекту DECIDE Павлом ОСТАПЕНКОМ – «Моделювання мережі закладів профільної середньої освіти: презентація проекту для Миколаївської області»;

- національним експертом Проекту DECIDE Павлом ХОБЗЕЄМ – «Засновники закладів профільної середньої освіти»;

- національним експертом Проекту DECIDE Андрієм МАЦОКІНИМ – «Співробітництво територіальних громад, як механізм ефективного функціонування мережі закладів освіти»;

- національним експертом Проекту DECIDE Сергієм ЯЦКОВСЬКИМ – «Моделі фінансування закладів профільної середньої освіти».

Наприкінці заходу була можливість отримати відповіді на запитання у форматі «запитання-відповідь».

Пріоритетним завданням на даному етапі визначені заходи по створенню у майбутніх академічних ліцеях відповідної матеріально-технічної бази та поетапне приведення мережі класів та закладів до оптимально обґрунтованої.

Нагадаємо, що Южноукраїнською міською радою прийняте рішення від 11.05.2023 №1309 «Про затвердження перспективного плану трансформації та формування ефективної мережі закладів загальної середньої освіти Южноукраїнської міської територіальної громади на період 2023-2027 років», яким затверджений План трансформації в рамках реформування. Відповідно до цього рішення Южноукраїнський ліцей №2 з 2027 року повинен стати єдиним в Южноукраїнській міській територіальній громаді закладом, в якому будуть навчатись учні тільки 10-12 класів.