Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Сексуальне насильство в умовах конфлікту

21.06.2024
Южноукраїнський міський центр соціальних служб

Організація Об’єднаних Націй з 2015 року започаткувала Міжнародний день боротьби з сексуальним насильством в умовах конфлікту.

Мовою закону «сексуальне насильство в умовах конфлікту» – це зґвалтування, сексуальне рабство, примусова проституція, примусова вагітність, примусові аборти, примусові шлюби та будь-які інші форми сексуального насильства по відношенню до жінок, чоловіків, дівчаток чи хлопчиків. Сексуальне насильство, пов’язане з війною, не має строку давності. Ці злочини можуть розслідувати й через 3-5 років, коли постраждала людина буде готова заявити про те, що сталося.

Як себе поводити з тими, хто зазнав насильства? Декілька порад від психологів:

  • вислухайте того, хто ділиться своєю історією насильства, якщо це для вас безпечно. Проявіть увагу й турботу.
  • Не ставте питань під час розповіді, а якщо людина відмовляється говорити – не змушуйте. Можливо, потрібно більше часу для встановлення довіри між вами. Дайте зрозуміти, що ви вірите, що вам не потрібні докази та переконання.
  • Підтримайте і після розмови, скеруйте людину за фаховою допомогою. Частіше в складних чи травматичних життєвих ситуаціях людина звертається за допомогою до рідних, але фахівець допоможе знайти вихід, пережити важку життєву ситуацію, допоможе віднайти опори та ресурси.
  •  Пам’ятайте про конфіденційність.

В Україні функціонують Центри допомоги врятованим, які створені для того, аби надавати комплексну – психологічну, юридичну та соціальну – підтримку усім, хто постраждав під час війни, зокрема від сексуального насильства.

У нашій  громаді ви можете звернутися до фахівчинь Денного центру соціально-психологічної допомоги постраждалим від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі, за адресою: вул. Миру,11.

Фахівці Денного Центру мають професійну підготовку щодо надання допомоги. Послуги надаються конфіденційно та безоплатно.