Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Відповіді на питання щодо сплати пенсійного збору під час купівлі автомобіля

13.06.2024
Головне управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області

Якими законодавчими документами регламентується порядок нарахування та сплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування з операцій з відчуження легкових автомобілів?

Закон України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування» від 26 червня 1997 року № 400/97-ВР (зі змінами) та Порядок сплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 3 листопада 1998 року № 1740 (далі Порядок 1740).

Хто сплачує збір?

Платниками збору на обов'язкове державне пенсійне страхування з операцій з відчуження легкових автомобілів відповідно до пункту 12 Порядку 1740 є підприємства, установи та організації всіх форм власності, а також фізичні особи, які набувають право власності на легкові автомобілі, що підлягають першій державній реєстрації в Україні в територіальних органах з надання сервісних послуг МВС, шляхом:

  • купівлі легкових автомобілів, у тому числі у виробників або торгівельних організацій (крім випадків забезпечення автомобілями осіб з інвалідністю згідно із законодавством);
  • міни (тобто бартеру);
  • дарування (безоплатної передачі);
  • успадкування (крім випадків успадкування легкового автомобіля відповідно до закону);
  • та з інших підстав, передбачених законодавством.

Тобто перша реєстрація транспортного засобу передбачає першу постановку на облік в одному із сервісних центрів МВС нового або вживаного авто, яке раніше не було зареєстровано на території України. Відповідно це стосується легкових автомобілів куплених у салонах або ввезених з-за кордону, за винятком легкових авто, оснащених виключно електричним двигуном.

Яку суму треба платити?

Згідно із Законом України «Про Державний бюджет України на 2024 рік» з 1 січня 2024 року прожитковий мінімум для працездатних осіб встановлено на рівні 3028,00 грн. Своєю чергою збір на обов’язкове державне пенсійне страхування сплачується у розмірі, залежно від вартості легкового автомобіля, визначеної відповідно до договору купівлі-продажу, довідки-рахунку торговельних організацій, договору міни, довідки органів митної служби, акта експертної оцінки вартості автомобіля, інших документів, що підтверджують цю вартість без врахування податку на додану вартість (ПДВ), якщо сума такого податку зазначена у документах, які підтверджують вартість автомобіля. Тобто, якщо авто ввозиться з-за кордону, з оціненої вартості авто платиться акцизний збір та ввізне мито. Ці суми плюсуються до оціночної вартості та вже із загальної суми визначається сума збору, якщо авто куплене в автосалоні, воно, відповідно, розмитнене, тому сума збору вираховується лише від вартості автівки.

Які ставки збору?

У 2024 році застосовують у таких розмірах:

3 % - якщо вартість легкового автомобіля не перевищує 165 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня звітного року (із суми до 499620,00 грн);

4 % - якщо вартість легкового автомобіля перевищує 165, але не перевищує 290 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня звітного року (із суми від 499620,00 до 878120,00 грн);

5 % - якщо вартість легкового автомобіля перевищує 290 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня звітного року (із суми понад 878120,00 грн).

При перереєстрації автомобіля збір не сплачується.

Куди сплачується збір?

Збір сплачується платниками на бюджетні рахунки для зарахування надходжень до загального фонду державного бюджету, відкриті в головних управліннях Казначейства, за місцем проведення першої державної реєстрації в Україні легкового автомобіля в територіальних органах з надання сервісних послуг МВС.

Чи є пільги при сплаті збору?

Збір не сплачується при купівлі легкових авто, оснащених виключно електричним двигуном та при купівлі авто для забезпечення легковими авто осіб з інвалідністю. Важливо: при першій державній реєстрації в Україні легкового автомобіля, ввезеного на територію України, як гуманітарна допомога, збір сплачується на загальних підставах.

Як повернути помилково розраховану суму збору?

У разі якщо сплачено невірно визначену суму збору, наприклад розраховано та сплачено з вартості авто з урахуванням суми з ПДВ, або невірно застосована ставка збору та ін., збір на обов'язкове державне пенсійне страхування з операцій з відчуження легкових автомобілів сплачується ще раз в правильній сумі. До органу Пенсійного фонду України того регіону де проводилась сплата збору, надається заява із зазначенням помилки, документи, що підтверджують вартість авто, сплату збору, реквізити для зарахування коштів. Поверненню підлягають кошти з Державного бюджету України через органи Казначейства, тобто після аналізу усіх наданих документів органом Пенсійного фонду України формується Подання на повернення коштів та в електронному вигляді направляється до Казначейської служби. Зазвичай при наданні усіх необхідних документів ця процедура займає до 5 робочих днів.