Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Чим важливі первоцвіти і чому вони зникають?

01.03.2024
Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Поява первоцвітів означає початок певних взаємопов’язаних процесів у природі. Якщо вони вже квітнуть, значить, з’являться комахи, які їх запилюють.

Ранньоквітучі рослини тому і квітнуть ще в лютому-березні, щоб перші комахи встигли їх запилити до моменту підняття високої трави або до виростання листя на деревах, коли маленьких квітів уже не стане видно комахам. Це дозволяє на одному і тому ж просторі вирости багатьом різним видам рослин та з ранньої весни харчуватися комахам, які перші прокидаються ранньою весною.

Не всі ранньоквітучі квіти є рідкісними та зникаючими, але все-таки значна їх частина занесена до Червоної книги України, тому що ці перші квіти своєю весняною красою привертають увагу людей, починають масово продаватися у місцях торгівлі, зриваються під час прогулянок у лісі.

Крім того, серйозною загрозою для первоцвітів є спалювання трави та розорювання територій, які знищують ареали зростання цих рослин.

Для тих, хто зриває червонокнижні рослини, передбачений штраф від 510 грн до 1360 грн. з конфіскацією квітів (ст. 90 КУпАП).

За купівлю та продаж штраф становить від 510 грн до 1700 грн. (ст. 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

За ці ж порушення на території природно-заповідного фонду або щодо рослин,  занесених до Червоної книги України, штраф – від 1700 грн. до 3655 грн. з конфіскацією рослин (ч.2 ст.88-1 Кодексу України про адмістративні правопорушення).

Якщо Ви виявили порушення закону – нищення природної популяції первоцвітів, зривання їх на букети або продаж, негайно повідомте правоохоронців за номером 102 та Державну екологічну інспекцію Південно-Західного округу (Миколаївська та Одеська області) за номером (0512) 53-58-42!

Не купуйте первоцвіти та не продавайте навіть ті, які вирощені на присадибній ділянці!