Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Профілактика сезонних кишкових захворювань

01.09.2023
Вознесенський районний відділ ДУ "Миколаївський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗУ"

З липня  поточного року на території Вознесенського району, зокрема в місті Южноукраїськ, значно збільшилась реєстрація випадків гострих кишкових інфекцій, в тому числі на сальмонельоз та дизентерію. Хворіють як дорослі так і діти.

За результатами  епідеміологічних розслідувань, які проводяться спеціалістами Вознесенського районного відділу ДУ «Миколаївського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України» встановлено, що основним фактором  передачі  могло  стати споживання в їжу  інфікованих  молочних продуктів, десертів, яєць, продуктів швидкого приготування (самса,чебурек, хот-дог) , недостатньо  вимитих овочів, зелені  та фруктів, купання  в невстановлених місцях, брудні руки, тощо.

Гострі кишкові інфекції — одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень для здоров’я населення, особливо у дітей та осіб похилого віку.

Існує три шляхи передачі гострих кишкових інфекцій -  харчовий, водний та  контактно-побутовий.

Харчовий  шлях -  зараження відбувається через продукти харчування та  приготовані  з них страви без достатньої термічної обробки, а також овочі та фрукти, забруднені мікроорганізмами.

Водний шлях передачі збудників інфекцій  виникає  значно рідше, в основному  внаслідок  забруднення  води  при  аваріях на водопровідних та каналізаційних мережах.

При контактно-побутовому шляху передачі збудник інфекції може передаватися через забруднені руки, предмети домашнього вжитку (білизна, рушники, посуд, іграшки, тощо..).

Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій — слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея.

За перших симптомів захворювання негайно звертайтеся до лікаря!

Щоб уберегтися від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій, вживайте лише ті продукти, у якості яких ви впевнені та дотримуйтеся  слідуючих 7 кроків:

  • Вживання  якісної питної води;
  •  Дотримання правил особистої гігієни;
  • Ретельне миття  овочів,зелені  та фруктів;
  • Дотримання температурних  умов зберігання та вживання тільки свіжих харчових продуктів ,особливо тих, що швидко псуються;
  • Достатня термічна обробка їжі перед вживанням;
  • Прибирання житла та боротьба з мухами;
  • Не купатися у невстановлених для цього  місцях.

САМОЛІКУВАННЯ НЕБЕЗПЕЧНЕ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ’Я!