Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Південноукраїнська АЕС взяла участь у командно-штабному навчанні з подолання наслідків можливого теракту на ЗАЕС

03.07.2023
Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

Масштабні навчання з відпрацювання дій на випадок виникнення радіаційної аварії на тимчасово окупованій Запорізькій АЕС відбулися 29-30 червня. До участі у тренуванні, що проходило під керівництвом Міністра енергетики України та президента НАЕК «Енергоатом», залучили ДІЯРУ, ДСНС, Укрзалізницю, Нацполіцію, низку міністерств - оборони, охорони здоров’я, захисту довкілля, інфраструктури, реінтеграції тимчасово окупованих територій, а також відповідні служби центрального, регіонального й місцевого значення в Херсонській, Миколаївській, Дніпропетровській і Запорізькій областях.

На Південноукраїнській АЕС активізували кризовий центр, ввели в дію аварійний план. Забезпечили постійну координацію дій з ДСНС України, іншими учасниками аварійного реагування в зоні розташування АЕС. Згідно з вказівкою штабу керівника аварійними роботами на майданчику (КАРМ) на південний схід Миколаївської області  спрямували групу радіаційної розвідки для моніторингу ситуації. Дані оперативно надходили до кризового центру ДП «НАЕК «Енергоатом»,  ДСНС у Миколаївській області та штабу КАРМ  ВП ПАЕС. Органам цивільного захисту Миколаївської ОВА та територіальних громад, які УМОВНО ЗА ТРЕНУВАННЯМ могли потрапити в зону радіоактивного забруднення, надали рекомендації з захисту населення.

Генеральний директор ВП ПАЕС Ігор Полович, який очолював штаб КАРМ, зазначив, що проведені командно-штабні навчання дозволили перевірити готовність і практичну взаємодію всіх відповідальних сторін на випадок радіаційної аварії на ЗАЕС в умовах окупації.  Зокрема, відпрацьовано практичні навички з прогнозування й оцінки наслідків можливого теракту на ЗАЕС, оповіщення, інформування та надання рекомендацій для вжиття контрзаходів із захисту населення тощо.